Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 15:28

Održano V zasijedanje Đečjeg parlamenta

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kazao je u uvodnom izlaganju, da mu je posebno zadovoljstvo što od ukupno 25 saziva Skupštine Crne Gore, Đečji parlament zasijeda već peti put i postaje lijepa tradicija.

 

Predśednik Krivokapić naglasio je posvećenost crnogorskog Parlamenta poštovanju ljudskih prava i vrijednosti, i stvaranju demokratskog društva u kojem porodica ima značajno mjesto. Istakao je da ga raduje što sazrijevanjem dobijamo svijest za javno dobro, što je Skupština Crne Gore prepoznala uključujući najmlađe u proces demokratizacije kroz projekte „Otvoreni parlament” i “Demokratske radionice”. Zahvaljujući tim projektima, Skupštinu Crne Gore pośetilo je vise od 7 000 đece, podśetio je predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, koji je poručio učesnicima Đečjeg parlamenta - da upravo oni čine budućnost Crne Gore. Zahvalio je na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji predstavnicima Centra za prava đeteta i Save the Children-a za zapadni Balkan, sa kojim Skupština Crne Gore uspješno realizuje i ovaj V Đečji parlament.

Pored predśednika Krivokapića, za predśedavajućim stolom bili su i potpredśednik Branko Radulović i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović. Predśedavajući, u ime Đečjeg parlamenta, bili su učenici Ksenija Vukićević iz O.Š. “Aleksa Đilas” iz Mojkovca, Jovan Bojović iz lokalnog Đečjeg parlamenta iz Bijelog Polja i Marija Knežević iz Kluba đece hraniteljskih porodica iz Podgorice. Nakon pozdravnih riječi, oni su najavili svoje kolege i njihove prezentacije. Učenik Slobodan Marković iz O.Š. “Ristan Pavlović” iz Pljevalja, u svojoj prezentaciji, ukazao je na činjenicu da je u saznanju da “ni u jednoj državi u okruženju nijesu do sada organizovana đečja zasijedanja, na ovaj način, u skupštinama”.
- U tom smislu hvala svima, što ste nas uvažili i što poštujete naše mišljenje, zaključio je.
Učenica četvrtog razreda srednje ugostiteljske škole iz Bara Vasfija Tusa, odličan je đak i u svojoj prezentaciji poručila je da će nastaviti uporno i istrajno sa svojim obrazovanjem. Kao predstavnica romske populacije, rekla je da misli da će na taj način doprinijeti svojim najbližima, a samim tim i sredini u kojoj živi.
Nakon prezentacija uslijedila su pitanja na koja su odgovore, pored predśednika Krivokapića dali i pojedini ministri, njihovi pomoćnici, kao i saradnici gradonačelnika Podgorice, gradonačelnik Cetinja, te predstavnik UNICEF-a. Prisustvovali su predstavnici poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, ambasada, UNICEF-a, organizacije Save the Children, Evropske Komisije, OSCE i UNDP.

V zasijedanje Đečjeg parlamenta, organizovala je Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za prava đeteta Crne Gore i Save the Children-a.

Zasijedanju je prisustvovalo 46-oro učenika, 36 osnovaca i 10 srednjoškolaca, iz 19 opština, koji su predstavnici lokalnih đečjih parlamenta iz Bara, Cetinja, Bijelog Polja i Podgorice i đečjih parlamenata iz osnovnih škola u 17 gradova Crne Gore.

Tema ovogodišnjeg V Đečijeg parlamenta bila je siromaštvo.

Galerija slika