Odštampajte ovu stranicu
utorak, 14. jun 2016. 15:00

Prvi dan Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC

Kijev, 14-16. jun 2016. godine

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i  Ukrajina - NATO Parlamentarnog savjeta (UNIC) Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, na temu „Transformacija u Ukrajini u problematičnom regionalnom kontekstu“.

Prvog dana Seminara učesnike skupa, u svojstvu moderatora, pozdravio je vršilac dužnosti šefa ukrajinske Delegacije pri Parlametarnoj skupštini NATO-a i član UNIC-a Oleksiy Skrypnyk, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili:predśednik parlamenta Ukrajine (Vrhovna Rada) Andriy Parubiy; kopredśedavajuća UNIC-om Raynell Andreychuk; potpredśednica Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Ivanna Klympush-Tsyntsadze; Ambasador Republike Litvanije, NATO kontakt ambasade za Ukrajinu, Marius Janukonis i sekretar Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost Ukrajine Oleksandr Turchynov. Potom je uslijedila pezentacija predśednika fondacije “Jean Monnet” za Evropu i bivšeg predśednika Evropskog parlamenta Pat Cox-a.  

Prvom sesijom na temu „Izazovi vanjske politike Ukrajine“ moderirala je kopredśedavajuća UNIC-om Raynell Andreychuk, a učesnicima skupa u ovom dijelu obratio se i zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Vadym Prystaiko.

Drugom sesijom posvećenoj temi “Ukrajina - NATO i reforma sektora odbrane” moderirao je šef NIS programa, predstavnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF)Eden Cole i obratili su se - prvi zamjenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Rusnak; šef NATO predstavništva u Ukrajini i direktor NATO Kancelarije za vezu Alexander Vinnikov i direktorica NATO Centra za informisanje i dokumentaciju u Kijevu Natalia Nemyliwska. Izlaganja tokom druge sesije seminara okončao je šef Centra za bezbjednosno i odbrambeno upravljanje, predstavnik Bugarske Akademije nauka i viši saradnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Todor Tagarev, prezentacijom na temu „Angažovanje DCAF-a u Ukrajini“.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Zajedničkiseminar je organizovan u saradnji sa parlamentom Ukrajine i uz podršku NATO - Informaciono dokumentacionog Centra iz Ukrajine, a okupio je više od 110 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO-a, pridruženih članica, partnerskih država, predstavnika Vlade Ukrajine, univerziteta, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.