Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 15. jun 2016. 14:32

Drugi dan Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara

Drugog dana Zajedničkog 92. Rose Roth seminara i  Ukrajina-NATO Parlamentarnog savjeta (UNIC) Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, tokom treće sesije, učesnici skupa vodili su raspravu o „Ruskoj agresiji u Donbasu i aneksiji Krima” kojom je moderirala predśednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica kopredśedavajućeg UNIC-om Hanna Hopko. Ovom prilikom obratili su se: zamjenik sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksandr Lytvynenko; ambasador, nezavisni ekspert i bivši član Grupe za Minsk Roman Petrovych Bezsmertnyi, prvi zamjenik šefa Specijalne monitoring misije OEBS-a u Ukrajini Alexander Hug, a potom i izaslanik ukrajinskog predśednika za Krimske Tatare, poslanik, vođa Krimskih Tatara - nacionalnog pokreta u Ukrajini i širom svijeta Mustafa Dzhemilev.

Četvrtom sesijom seminara koja je bila posvećena temi: “Ukrajinski plan reformi: politički aspekti” moderirao je potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli iz Italije, a učesnicima skupa po navedenoj temi obratili su se: predśednik Potkomiteta za NATO, predśednik Odbora za EU integracije parlamenta Ukrajine (Vrhovna Rada) poslanik Mustafa-Masi Nayyem, a potom, i prezenter, predstavnik Espreso TV, Radio Slobodne Evrope/Radio Slobode, o “Unutrašnjim političkim dešavanjima i planu reformi” Vitaliy Portnikov.  

Dijelom skupa posvećenom temi: „Ukrajinski plan reformi - ekonomija”, moderirao je predśednik Potkomiteta za tranziciju i razvoj Parlamentarne skupštine NATO Francis Hillmeyer iz Francuske, a izlaganje po temi imali su: predśednik Komiteta ekonomista Ukrajine Andriy Novak; šef Odjeljenja za trgovinu i ekonomiju, Delegacije Evropske unije u Ukrajini  Nicholas Burge, a u završnom dijelu izlagao je ministar finansija Ukrajine Oleksandr Danylyuk.

Tokom šeste sesije opredjeljene za raspravu o: „Ukrajinskom planu reformi -  antikorupcija” raspravu je vodila profesorica, programska direktorica sa Fakulteta za međunarodne i bezbjednosne studije, predstavnica Džordž C. Maršal Evropskog centra za bezbjednosne studije Valbona Zeneli, a učesnicima skupa, ovom prilikom, obratili su se i: predśednik Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije Ukrajine Artem Sytnyk, a potom šef Centra za antikorupcijske aktivnosti Ukrajine Vitaliy Shabunin.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, na temu „Transformacija u Ukrajini u problematičnom regionalnom kontekstu“.

Seminar je okupio više od 110 učesnika i to parlamenataraca iz NATO-a i pridruženih članica, kao i partnerskih država, predstavnika Vlade Ukrajine, univerziteta, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.