Odštampajte ovu stranicu
subota, 22. oktobar 2016. 20:49

Počeo 93. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu 93. Rose Roth Seminara Parlamentarne skupštine NATO.

Seminar Rose-Roth je otvorio moderator i uvodničar, potpredśednik Skupštine Kosova, šef Delegacije Skupštine Kosova pri Parlamentarnoj skupštini NATO Xhavit Haliti, koji je pozdravio učesnike skupa.

Nakon njega, prisutnima su se obratili ambasador Švajcarke na Kosovu Jean-Hubert Lebet, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli i predśednik Skupštine Kosova Kadri Veseli. Uvodno izlaganje je imala Nataliya Apostolova, šefica Kancelarije Evropske unije za Kosovo/Specijalna predstavnica Evropske unije za pitanja procjene evropske perspektive Kosova.

Prvom sesijom na temu: „Evropske integracije i proces reformi“ moderirala je Elmi Recica, predśednica Odbora za vanjsku politiku Skupštine Kosova. Na sesiji su učestvovali i šefica EULEX-a za Kosovo Alexandra Papadopoulou  sa izlaganjem o: „Vladavini prava na Kosovu“; šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu koji je govorio na temu „Jačanje efektivnosti institucija na Kosovu“ a potom direktorka programa i viši istraživač na Kosovskom institutu za politička istraživanja i razvoj (KIPRED), Ariana Qosaj Mustafa o „Unutrašnjim političkim izazovima na Kosovu“.

U okviru te teme, učesnici  su diskutovali o pitanjima iz korpusa reforme Kosova u kontekstu evropskih integracija, sa posebnim osvrtom na aktuelna politička zbivanja na ovom području i ratifikaciju Sporazuma o razgraničenju Crne Gore sa Kosovom, konsolidaciju demokratskih institucija i unutrašnje političke izazove, vladavinu prava, reformu javne uprave, ljudska prava i zaštitu prava manjina.

Drugom sesijom pod nazivom: “Napredak dijaloga na relaciji Beograd-Priština“, moderirao je zamjenik predśednika Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO Franklin van Kappen iz Holadnije. O temi je iz ugla Prištine govorila predstavnica Kosova, ministarka bez portfelja, zadužena za dijalog sa Beogradom - Edita Tahiri. U kontekstu ove teme, sa posebnim osvrtom na dijalog na relaciji Beograd-Priština i njegove implikacije na ekonomske prilike izlaganje su imali predśednik Trgovačke komore Kosova Safet Gërxhaliu i predsjednik Komore za trgovinu i industriju Srbije Marko Čadež. Nakon toga je uslijedilo vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika. U okviru ove sesije, učesnicima skupa obratio se i načelnik Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izlaganjem na temu: “Civilni nadzor i podrška dijalogu Beograd-Priština”.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

93. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 130 učesnika, parlamentaraca NATO zemalja članica i partnerskih država, kao i viših predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar Rose-Roth se nastavlja sjutra.