Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 26. oktobar 2016. 14:10

PS NATO - Zajednički seminar Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o NATO partnerstvima

Rim, 27 - 29. oktobar 2016. godine

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić, učestvovaće u radu Zajedničkog seminara Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o NATO partnerstvima Parlamentarne skupštine NATO.

Ovaj skup okupiće približno 100 učesnika, i to parlamentaraca iz NATO-a, pridruženih i partnerskih država iz MENA regiona, visokih zvaničnika, predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mišljenja.

Zajednički seminar Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o NATO partnerstvima, biće realizovan u saradnji Parlamentarne skupštine NATO i Parlamenta Republike Italije, u periodu od 27. do  29. oktobra 2016. godine u Rimu, u Italiji.

Skup će u najznačajnijem dijelu biti posvećen pitanjima koja se tiču - bezbjednosne situacije u Libiji i na sjeveru Afrike; upravljanja migracionim tokovima i granične kontrole; političkih posljedica migracione krize u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama; Zapadnog Balkana - strateških veza između MENA regiona i Evrope;  situacije u Siriji i Iraku i radikalizacije terorizma u Evropi.

Ovaj skup ima za cilj obezbjeđenje foruma i olakšanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i pružanje aktuelnih informacija učesnicima iz predmetne oblasti.