Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 27. oktobar 2016. 15:37

U Rimu seminar o bezbjednosti, migracijama i razmjeni znanja na Mediteranu i Bliskom istoku

Prvi dan seminara  Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Podkomiteta o NATO partnerstvima, protekao je u diskusijama o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u MENA region i mehanizmima za njeno unapređenje.

Predśednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini otvorila je pozdravila učesnike,  a nakon nje  su to učinili I  šef delegacije Italije pri Parlamentarnoj skupštini NATO i izvjestilac Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Andrea Manciulli; predśednik Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris kao i predśednik Pododbora o NATO partnerstvima Parlamentarne skupštine NATO Karl A. Lamers.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedila su izlaganja, a uvodno je održao minister vanjskih poslova Republike Italije Paola Gentilonija na temu „Globalne posljedice stanja u MENA regionu“. Nakon ove teme, uslijedila je diskusija  diskusija učesnika, koja je bila podstaknuta I obraćanjem predśednika Doma naroda Parlamenta Avganistana Abdul Rauf Ibrahimika koji je govorio o „Angažovanosti Avganistana u borbi protiv terorizma“.

Raspravu koja je uslijedila delegati su, u najvećem dijelu, opredijelili pitanjima o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u MENA regionu, mehanizmima za njeno unapređenje i podizanje nivoa sigurnosti kroz preduzimanje preventivnih aktivnosti, intenzivnu saradnju, razmjenu iskustava, znanja i naboljih praksi i s tim u vezi obezbjeđenja djelotvornih rješenja i sigurnog okruženja za građane.

Prvom sesijom „Stanje bezbjednosti u Libiji i u Sjevernoj Africi“ moderirao je predśednik Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris iz Francuske. Izvještaj tog radnog tijela Parlamentarne skupštine NATO predstavio je izvjestilac Andrea Manciulli kroz izlaganje „Terorizam i nestabilnost koja ga okružuje – dimenzije Daesh-a“.

Uslijedila su izlaganja višeg stalnog saradnika u Rafik Hariri centru za Bliski istok Karim Mezrana o „Političkom stanju u Libiji“ a vojni savjetnik Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih Nacija u Libiji general Paolo Serra gvorio je na temu „Razvoj bezbjednosnog stanja u Libiji“.

Zajednički seminar Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Podkomiteta o NATO partnerstvima,realizuje se u saradnji Parlamentarne skupštine NATO i Parlamenta Republike Italije, sa približno 100 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO, pridruženih i partnerskih država iz MENA regiona, visokih zvaničnika, predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mišljenja.

Skupštinu Crne Gore ovom prilikom predstavlja član Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić.

Skup će u najznačajnijem dijelu biti posvećen pitanjima bezbjednosne situacije u Libiji i na sjeveru Afrike; upravljanja migracionim tokovima i granične kontrole; političkih posljedica migracione krize u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama; Zapadnog Balkana: Strateških veza između MENA regiona i Evrope; Situacije u Siriji i Iraku; Radikalizacije i terorizma u Evropi.

Diskusije, sesije i izlaganja se nastavljaju i śutra.

Galerija slika