×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 773
Odštampajte ovu stranicu
petak, 12. april 2013. 10:03

Završeno IX plenarano zasijedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Briselu

Ispred Skupštine Crne Gore učešće uzeo poslanik, Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Deveto plenarno zasijedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koja okuplja 280 predstavnika parlamenata iz 44 zemlje članice završeno je danas u Briselu.

U susret plenarnom zasijedanju, prvog radnog dana, održana je śednica Odbora za politička pitanja, bezbjednost i ljudska prava na kojoj je razmatan Izvještaj Instituta za ekonomska predviđanja za zemlje Mediterana na temu „Evropa i Mediteran: predlozi za izgradnju velikog regiona globalnog uticaja“. Članovima odbora Izvještaj su predstavili Abderahman Hadž Naser (Abderrahmane Hadj Nacer), bivši guverner centralna banke Alžira i Karmen Romoro Lopez (Carmen Romero López), članica Evropskog parlamenta.  Tom prilikom istaknut je cilj izvještaja koji se ogleda u unaprjeđenju odnosa između država Mediterana, odnosno promociji saradnje sjevernog i južnog dijela ove oblasti. Apostrofirano je da treba imati jasnu viziju političkih ciljeva koja podrazumijeva pružanje doprinosa boljoj i svjetlijoj budućnosti mediteranskih zemalja.

Predśedavajuća śednicom, Tokia Saifi (Tokia Saïfi) ukazala je na potrebu poštovanja principa dijaloga, ali i vrijednosti kao što su vladavina prava i uvažavanje ljudskih prava i tom prilikom posebno se osvrnula na prava žena i njihovu ulogu u političkom životu.

Na śednici Odbora za politička pitanja, bezbjednost i ljudska prava vođena je rasprava o razvoju zemalja Bliskog Istoka, kao i gorućim pitanjima Izreaela, Palestine i Sirije s ciljem oživljavanja saradnje kako u ovoj oblasti tako i na cjelokupnom području Mediterana.

Drugog radnog dana, učesnicima plenarnog zasijedanja obratio se Martin Šulc (Martin Schulz) predśednik Evropskog parlamenta, koji je naveo da je i u momentima ekonomske krize koja utiče na sve države članice potrebno raditi na unaprjeđenju saradnje, ne samo u ekonomskom već i u političkom smislu, a koja vodi konsolidaciji i poštovanju demokratskih principa.

Nakon razmatranja, usvojene su sljedeće preporuke Odbora u skladu sa njihovim nadležnostima: pružanje podrške parlamentima zemalja koje prolaze kroz demokratsku tranziciju; razvoj investicionih mogućnosti i poslovanja u oblasti Mediterana, odnosno izgradnja finansijskog instrumenta za mediteranske zemlje; uloga žena u upravljanju; preporuke u vezi sa obnovljenim izvorima energije; izgradnju nacionalnih parkova i ekoloških gradova, te konačno - preporuke koje se tiču interkulturalnog dijaloga i novih inicijativa u oblasti obrazovanja. 

Nakon usvajanja preporuka izabran je novi predśedavajući Unijom za Mediteran, Sad Hail al-Soror (Saad Hail al-Sourour), predśednik Predstavničkog doma Parlamenta Jordana.

Ispred Skupštine Crne Gore na śedici je učešće uzeo poslanik doc. dr Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

 

Galerija slika