Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. april 2015. 14:45

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovaće na Aprilskom zasijedanju PSSE koje se održava od 20. do 24. aprila 2015. godine u Strazburu.

Među ključnim temama o kojima će biti riječi na ovom zasijedanju su masovno nadgledanje, politička i bezbjednosna situacija u Ukrajini i njene implikacije, kao i potreba podrške poštovanju ljudskih prava i međunarodnog prava u kontekstu upotrebe dronova i ciljanih ubistava.

Pored navedenog, predviđeno je i razmatranje sljedećih tema: budžet i prioriteti Savjeta Evrope za dvogodišnji period 2016-2017, humanitarne posljedice aktivnosti terorističke grupe poznate pod imenom „Islamska država“; ponovno razmatranje sankcija prema Delegaciji Rusije u PSSE; diskriminacija transrodnih osoba u Evropi; socijalne službe: zakonodavni okvir i praksa odvajanja djece od porodice u zemljama članicama Savjeta Evrope; ravnopravnost i zabrana diskriminacije u pristupu pravosuđu, postmonitoring dijalog sa Monakom i efektivnost Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Parlamentarcima će se, drugog dana zasijedanja, obratiti Njegovo Veličanstvo Kralj Belgijanaca. Ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Belgije predstaviće komunikaciju Komiteta ministara Savjeta Evrope u kontekstu Belgijskog predśedavanja, komesar za ljudska prava predstaviće Godišnji izvještaj o radu za 2014. godinu, dok će generalni sekretar Savjeta Evrope odgovarati na pitanja poslanika.

Pored navedenog, PSSE će razmotriti listu kandidata za sudije Evropskog suda za ljudska prava koje su podnijele Andora, Austrija, Finska, Irska i Lihtenštajn, kao i izabrati potpredśednika PSSE iz Bosne i Hercegovine.

Crnogorsku Delegaciju na Aprilskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi Goran Tuponja i Snežana Jonica.