Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 20. april 2015. 19:05

Danas u Strazburu počelo Aprilsko zasijedanje PSSE

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje u sastavu: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Danas je u Strazburu počelo Aprilsko zasijedanje PSSE koje ce trajati do petka, 24. aprila. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope odlučila je da u četvrtak, 23. aprila, održi raspravu po hitnom postupku o nedavnoj tragediji na Mediteranu, u kojoj je život izgubio veliki broj imigranata. Članovi PSSE odali su počast žrtvama minutom ćutanja. PSSE je, takođe, odlučila da istog dana održi raspravu po hitnom postupku o Predlogu dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja za potpredśednike PSSE izabrani su Mladen Bosić, član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Dimitris Vitsas, član Delegacije Parlamenta Grčke.

Tokom dana održani su i sastanci političkih grupa, kao i śednice Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i Odbora za monitoring.

Takođe, održana je svečanost pokretanja globalne parlamentarne kampanje za zaustavljanje pritvaranja djece imigranata u kojoj je učestvovala i predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser.

Drugog dana Aprilskog zasijedanja, PSSE će razmotriti listu kandidata za sudije Evropskog suda za ljudska prava koje su podnijele Andora, Austrija, Finska, Irska i Lihtenštajn, nakon čega će uslijediti rasprave na teme: masovno nadgledanje, budžet i prioriteti Savjeta Evrope u periodu od 2016. do 2017. godine i humanitarne posljedice aktivnosti terorističke grupe poznate pod imenom „Islamska država“.

Pored navedenog, predviđeno je obraćanje Njegovog Veličanstva Kralja Belgije, dok će u poslijepodnevnim satima na pitanja poslanika odgovarati generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.