Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. april 2015. 22:34

Četvrti dan Aprilskog zasijedanja PSSE

Imenovani koizvjestioci za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu

Četvrtog dana zasijedanja održane su rasprave o migracionim tokovima na Mediteranu, Predlogu dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma, postmonitoring dijalogu sa Monakom, upotrebi bespilotnih letilica - dronova u kontekstu ljudskih prava i međunarodnoga prava i o pozivu Međunarodnoj fudbalnoj federaciji (FIFA) da ponovi glasanje o domaćinu Svjetskog prvenstva 2022. godine

PSSE je usvojila više rezolucija među kojima i onu kojom poziva države članice Evropske unije da usvoje sveobuhavatan pristup rješavanju migracionih tokova na Mediteranu, kao i da jačaju operacije potrage i spašavanja na moru pružanjem većeg doprinosa.

Danas je, takođe, donijeta odluka o okončanju postmonitoring dijaloga sa Monakom, uz nastavak praćenja zakonodavnog i institucionalnog razvoja putem periodičnih izvještaja Odbora za monitoring. U Rezoluciji koja je donijeta tim povodom pozdravljen je značajni napredak koji je Monako ostvario od 2004. godine u ispunjavanju preuzetih obaveza.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja Komesar za ljudska prava je predstavio Godišnji izvještaj o radu za 2014. godinu.

Tokom dana održane su śednice Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i Odbora za monitoring.

Na današnjoj śednici Odbora za monitoring za koizvjestioce za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu imenovani su Teri Lejden, član Delegacije Irske u PSSE (ALDE) i Ionut-Marian Stroe, šef Delegacije Rumunije u PSSE (EPP).

Posljednjeg dana zasijedanja PSSE će razmotriti pitanja ravnopravnosti i zabrane diskriminacije u pristupu pravosuđu i efektivnosti Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Delegaciju Skupštine Crne Gore na Aprilskom zasijedanju čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije i Snežana Jonica i Goran Tuponja, članovi Delegacije.