Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 22. jun 2015. 21:20

Počelo Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje u sastavu: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja, Marija Maja Ćatović, Damir Šehović i Snežana Jonica, članovi Delegacije. 

Danas je u Strazburu počelo Junsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koje će trajati do petka, 26. juna.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda zasijedanja, Parlamentarna skupština odlučila je da dnevni red dopuni raspravom o potrebi zajedničkog evropskog pristupa rješavanju pitanja migracija, dok je obraćanje predśednika Vlade Grčke Aleksisa Ciprasa odgođeno.

Poslanicima PSSE danas se obratila predśednica Malte Mari Luiz Koleiro Preca, koja je  posebnu pažnju posvetila pitanju migracija i ukazala na značaj definisanja efektivne i sveobuhvatne politike migracija koja bi bila zasnovana na principima poštovanja ljudskih prava. Ističući da su migracije globalna pojava koja zahtijeva globalno rješenje, predśednica Malte pozvala je na uspostavljanje međunarodne koalicije protiv krijumčarenja ljudi, koja bi funkcionisala pod okriljem Ujedinjenih nacija.

U svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope poslanicima se danas obratio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Ministar Crnadak saopštio je da će predśedavanje Bosne i Hercegovine nastaviti sa radom na realizaciji zajedničkih prioriteta definisanih u saradnji sa prethodnim predśedavajućim zemljama - Azerbejdžanom i Belgijom. Ove prioritetne aktivnosti prvenstveno se odnose na Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na politiku Savjeta Evrope prema suśednim regijama, na pitanja kulture, kao i na religijsku dimenziju interkulturalnog dijaloga.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope danas je, nizom aktivnosti, obilježila 60. godišnjicu Evropske nagrade (Europe prize).

Tokom dana održane su i śednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj i Monitoring komiteta, kao i sastanci političkih grupa.

Drugog dana zasijedanja, u prijepodnevnom dijelu, poslanicima će se obratiti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, nakon čega će uslijediti rasprave o unapređenju zaštite zviždača, partnerstvu za demokratiju u pogledu Parlamenta Maroka i funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu.

U okviru izbora i imenovanja, PSSE će razmotriti liste kandidata za sudije Evropskog suda za ljudska prava koje su podnijele Jermenija, Letonija, Luksemburg i Monako, i izabrati zamjenika generalnog sekretara Savjeta Evrope.