Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 23. jun 2015. 21:12

Drugi dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o unapređenju zaštite zviždača, partnerstvu za demokratiju u pogledu Parlamenta  Maroka i funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu

Na današnjem zasijedanju Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je Rezoluciju kojom poziva zemlje članice da poboljšaju zaštitu zviždača, unaprijede odgovornost i podrže borbu protiv korupcije i lošeg upravljanja, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. U Preporuci koja je donijeta istim povodom, PSSE poziva Komitet ministara da podstiče dalje unapređenje zaštite zviždača pokretanjem procesa pregovora o pravno obavezujućem aktu, u obliku okvirne konvencije, kojem bi mogle pristupiti i zemlje koje nijesu članice SE, a koji bi se odnosio i na prestupe na koje ukazuju zaposleni u obavještajno-bezbjednosnim službama.

Po okončanju rasprave o partnerstvu za demokratiju u pogledu Parlamenta Maroka, usvojena je Rezolucija kojom PSSE pozdravlja značajnu podršku koje ovo partnerstvo uživa na nivou Vlade i Parlamenta Maroka, u političkim krugovima i među predstavnicima civilnog sektora, kao jedno od značajnih sredstava pokretanja i razvoja ključnih reformi u ovoj zemlji. PSSE je prepoznala napredak koji je Maroko ostvario u prethodnom periodu ujačanju demokratskog upravljanja, ali i konstatovala da dinamika zakonodavne i institucionalne reforme mora biti ubrzana. 

Danas je, takođe, usvojena i Rezolucija o funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu kojom PSSE poziva azerbejdžanske vlasti da unaprijede primjenu Ustavom garantovanog principa podjele vlasti, ojačaju parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti i unaprijede nezavisnost pravosuđa, kao i da sprovedu niz aktivnosti u cilju unapređenja izbornog procesa, slobode izražavanja i slobode udruživanja.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja Parlamentarnoj skupštini obratio se genenalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun. On je ponovio posvećenost Ujedinjenih nacija borbi protiv nasilnog ekstremizma i antisemitizma i drugih oblika diskriminacije. Pozdravio je aktivnosti koje Savjet Evrope sprovodi u ovoj oblasti, posebno donošenje Dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma i osnivanje Parlamentarnog saveza protiv mržnje i najavio predstavljanje, u novembru ove godine, Akcionog plana Ujedinjenih nacija za sprečavanje ekstremizma. U obraćanju poslanicima, generalni sekretar UN je, takođe, pozvao na zaštitu ljudskih prava migranata, tražilaca azila i izbjeglica. Govoreći o situaciji u Ukrajini, posebno je naglasio da je potrebno uložiti sve napore u ostvarivanje punog poštovanja Sporazuma iz Minska i postizanje političkog rješenja.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja na pitanja poslanika odgovarao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

U okviru izbora i imenovanja, PSSE je izabrala sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Jermenije, Letonije, Luksemburga i Monaka i imenovala zamjenika generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Trećeg dana Junskog zasijedanja biće održane rasprave o poništenju prethodno potvrđenih akreditiva Delegacije Ruske Federacije i o situaciji u Mađarskoj nakon donošenja Rezolucije PSSE o zahtjevu za pokretanje postupka monitoringa u pogledu ove zemlje, kao i objedinjena rasprava o unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju.