Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 24. jun 2015. 21:14

Treći dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o akreditivima Delegacije Ruske Federacije, situaciji u Mađarskoj, unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju

Trećeg dana Junskog zasijedanja Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je, povodom razmatranja pitanja akreditiva ruske delegacije, kao znak posvećenosti otvorenom i konstruktivnom dijalogu, a imajući u vidu sankcije koje su trenutno na snazi, odlučila da ne poništi akreditive ove delegacije. U Rezoluciji koju je danas usvojila, PSSE poziva rusku delegaciju da ponovo, i bez daljeg odgađanja, uspostavi dijalog sa PSSE, posebno u pogledu sprovođenja zahtjeva definisanih u prethodnim rezolucijama Parlamentarne skupštine koje su se bavile ovim pitanjem.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja bilo je riječi o situaciji u Mađarskoj nakon donošenja Rezolucije PSSE 1941 (2013) o zahtjevu za pokretanje postupka monitoringa u pogledu ove zemlje. Rezolucija koja je donijeta tim povodom analizira nekoliko novih zakona u Mađarskoj, uključujući zakone o položaju crkve, izborima, Ustavnom sudu, pravosuđu i medijima. PSSE je pozvala mađarske vlasti da istraju u rješavanju preostalih pitanja i odlučila da posebno razmatranje tih pitanja od strane Parlamentarne skupštine treba da bude zaključeno. 

U okviru objedinjene rasprave o unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju, posebno je naglašeno da je sloboda izražavanja preduslov demokratskog društva i neophodni uslov njegovog napretka, ali i da ona podrazumijeva određene obaveze i odgovornosti. Stoga, u Rezoluciji koju je danas usvojila, PSSE je izrazila uvjerenje da mediji treba da imaju primarnu ulogu u definisanju i promovisanju profesionalnih standarda svojih zaposlenih i onih koji doprinose njihovom medijskom sadržaju.

Naglašavajući značaj slobode informisanja putem medija, PSSE je, takođe, podśetila da je transparentnost medijskog vlasništva neophodna kako bi se omogućilo javnosti da formira mišljenje o vrijednosti informacija, ideja i mišljenja koji se distribuiraju ovim putem.

Tokom trećeg dana zasijedanja održane su śednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj i Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, kao i sastanci političkih grupa.

Danas je održan i sastanak šefova stalnih delegacija parlamenata regiona, na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima i saradnji ovih delegacija u okviru PSSE.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope obratio se i predśedavajući Predśedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Tokom śutrašnjeg zasijedanja biće riječi o potrebi zajedničkog evropskog pristupa rješavanju pitanja migracija, nestalim osobama tokom konflikta u Ukrajini i novom evropskom socijalnom modelu.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Junskom zasijedanju PSSE čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja, Marija Maja Ćatović, Damir Šehović i Snežana Jonica, članovi Delegacije.