Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. jun 2015. 21:36

Četvrti dan zasijedanja PSSE

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Junskom zasijedanju PSSE su: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja, Marija Maja Ćatović, Damir Šehović i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Četvrtog, pretposlednjeg, dana Junskog zasijedanja PSSE vođene su rasprave o potrebi zajedničkog evropskog pristupa rješavanju pitanja migracija, nestalim osobama tokom sukoba u Ukrajini i novom evropskom socijalnom modelu.

Otvarajući raspravu na temu migracija, šef Delegacije Parlamenta Turske Reha Denemec podśetio je na stav zvaničnika Ujedinjenih nacija da je rat u Siriji pokrenuo najveću humanitarnu krizu našeg vremena. On je pozvao sve poslanike PSSE da zatraže od evropskih lidera da preuzmu odgovornost i pokažu veću solidarnost u prihvatanju izbjeglica i pružanju podrške zemljama koji nose najveći dio tereta.

Po okončanju rasprave o problemu nestalih osoba u ukrajinskom sukobu, PSSE je usvojila rezoluciju u kojoj, naglašavajući značaj ulaganja zajedničkih napora svih strana uključenih u sukob, poziva na sprovođenje niza mjera u cilju efikasnijeg rješavanja ovog problema i pružanja pomoći porodicama nestalih lica. PSSE, pored ostalog, predlaže uspostavljanje zajedničkog mehanizma (radne grupe) koji bi se bavio ovim pitanjem.

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razgovarali su danas i o novom evropskom socijalnom modelu i pozvali evropske vlasti da definišu novu socio-ekonomsku, obrazovnu i fiskalnu politiku koja bi bila praćena odgovarajućom raspodjelom budžetskih sredstava sistemima socijalne zaštite. Da bi očuvao svoju vrijednost, evropski socijalni model ne treba samo da bude protivteža tržišnim nepravilnostima i nedostacima, već i da promoviše nove pristupe obrazovanju i usavršavanju, socijalnu i ekonomsku participaciju, održivost životne sredine, nove oblike pružanja javnih usluga i da uzme u obzir promjene u porodičnoj strukturi i načinu života.

Tokom četvrtog dana zasijedanja održane su śednice Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Zajedničkog komiteta. Takođe, održan je  i sastanak predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima stalnih delegacija u PSSE

Posljednji dan zasijedanja biće posvećen temama: prepoznavanje i sprečavanje neorasizma i jačanje saradnje u borbi protiv sajber terorizma i drugih napada velikih razmjera na Internetu.