Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. septembar 2015. 21:35

Počelo Jesenje zasijedanje PSSE

Danas je u Strazburu počelo Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje će trajati do petka, 2. oktobra.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda zasijedanja, PSSE je odlučila da u utorak poslijepodne, nakon uvodnih napomena predśednice Predstavničkog doma Parlamenta Italije i generalnog sekretara Savjeta Evrope, održi raspravu o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migracionu i izbjegličku krizu, kao i objedinjenu raspravu o Evropskom sistemu azila i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje tranzita.

U prijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja predśednica PSSE An Braser dodijelila je „Vaclav Havel“ nagradu Ljudmili Aleksejevoj, veteranki u odbrani ljudskih prava u Rusiji. Nagrada za ljudska prava „Vaclav Havel“ uspostavljena je prije tri godine i dodjeljuje se za izuzetne doprinose u oblasti očuvanja i promocije ljudskih prava.

Na današnjem zasijedanju, za potpredśednika PSSE izabran je Michael Aastrup Jensen, šef Delegacije Parlamenta Danske.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja na pitanja poslanika odgovarao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, a u svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, Parlamentarnoj skupštini obratio se ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Crnadak je, govoreći o aktivnostima Komiteta ministara tokom predśedavanja Bosne i Hercegovine, posebno naglasio značaj uključivanja Savjeta Evrope u rješavanje izbjegličke krize.

Tokom dana održani su sastanci političkih grupa, kao i śednice Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Monitoring komiteta.

Drugog dana zasijedanja, pored već pomenutih rasprava na temu migracione i izbjegličke krize, na dnevnom redu je i rasprava o javnom zdravlju i interesima farmaceutske industrije, a u prijepodnevnom dijelu zasijedanja poslanicima će se obratiti Veliki vojvoda Luksemburga.