Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. septembar 2015. 22:27

Drugi dan Jesenjeg zasijedanja PSSE

Današnje zasijedanje obilježile rasprave o migrantskoj i izbjegličkoj krizi u Evropi

Obraćajući se Parlamentarnoj skupštini u okviru rasprave na temu „Sveobuhvatni humanitarni i politički odgovor na migrantsku i izbjegličku krizu u Evropi“ predśednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini posebno je naglasila da na izazove ove krize Evropa može odgovoriti samo djelujući ujedinjeno. Migrantska kriza je „evropski problem koji nijedna zemlja ne može riješiti sama‟, saopštila je Boldrini, ističući da Evropska unija preduzima korake ka uspostavljanju stvarne zajedničke politike azila.

Po okončanju objedinjene rasprave o evropskom sistemu azila i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje tranzita izbjeglica i migranata, PSSE je usvojila Rezoluciju 2072 (2015) u kojoj je prepoznata potreba za reformom Dablinskog sistema, uključujući izmjenu propisa na kojima je ovaj sistem zasnovan. U Rezoluciji 2073 (2015) koja je, takođe, donijeta ovim povodom, navedeno je da bi politiku migracije trebalo posmatrati iz globalne perspektive, odnosno da bi sve zemlje iz kojih, preko kojih i prema kojima migranti putuju trebalo da sarađuju i usklađuju svoje aktivnosti uz podršku međunarodnih aktera kao što su UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije i Evropska unija.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja bila je i rasprava na temu „Javno zdravlje i interesi farmaceutske industrije“. PSSE je usvojila Rezoluciju 2071 (2015) u kojoj je definisala niz mjera čiji je cilj podsticanje farmaceutske industrije da na efikasniji način odgovori potrebama javnog zdravlja, pozivajući na strožije politike odobravanja ljekova, punu transparentnost u pogledu realnih troškova njihovog razvoja i, po potrebi, obavezno licenciranje. PSSE je, takođe, pozvala na preduzimanje mjera u cilju smanjenja konflikta interesa u zdravstvenom sektoru.

Parlamentarnoj skupštini danas se obratio i Veliki vojvoda Luksemburga koji je, imajući u vidu opseg izbjegličke i migrantske krize, pozvao vlasti zemalja članica da nađu zajednička rješenja i dugoročno rade na rješavanju ključnih uzroka problema.

U okviru izbora i imenovanja, PSSE je izabrao sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Slovačke Republike, dok je za generalnog sekretara PSSE, na period od pet godina, ponovo izabran aktuelni generalni sekretar Vojcek Savicki.

Tokom dana održane su śednice Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije.

Trećeg dana zasijedanja poslanici će razgoovarati o: aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u periodu 2014 – 2015. godine; izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, i slobodi vjeroispovijesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Jesenjem zasijedanju su: šef Delegacije Predrag Sekulić i članovi Delegacije Goran Tuponja i Snežana Jonica.