Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 01. oktobar 2015. 08:22

Treći dan Jesenjeg zasijedanja PSSE

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja bile su rasprave o: aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u periodu 2014 – 2015. godine; izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava; slobodi vjeroispovjesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima.

Poslanici PSSE, zajedno sa članovima parlamentarnih delegacija država članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje nijesu članice Savjeta Evrope, razgovarali su danas o aktivnostima OECD-a u periodu 2014 - 2015. godina. Tim povodom, pozvali su ovu organizaciju i njene zemlje članice da zaustave rastuću nejednakost i promovišu inkluzivni rast i uravnoteženiju raspodjelu prihoda, bogatstva i blagostanja. Takođe, PSSE je pozvala zemlje članice OECD da preduzmu mjere za povećanje srednjeg i nižeg dohotka domaćinstava „sa ciljem podsticanja potražnje i kupovne moći“.

PSSE je na današnjem zasijedanju usvojila Rezoluciju 2075 (2015) i Preporuke 2079 (2015) u kojima je izrazila zabrinutost zbog velikog broja neizvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozvala Komitet ministara da preduzme snažnije mjere u slučajevima odugovlačenja izvršenja presuda. Govoreći o ovoj tački dnevnog reda, predśednik Evropskog suda za ljudska prava naglasio je značaj uloge nacionalnih parlamenata u pružanju podrške sprovođenju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja održana je rasprava o slobodi vjeroispovjesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima, povodom koje je PSSE usvojila Rezoluciju 2076 (2015). Učestvujući u raspravi na ovu temu, članica Delegacije Skupštine Crne Gore Snežana Jonica je saopštila da je, suprotno cilju rezolucije koju je PSSE razmatrala u okviru ove tačke dnevnog reda, u Crnoj Gori u toku priprema nacrta zakona čiji način izrade i sadržina nijesu u skladu sa međunarodnim pravnim propisima.

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore sastali su se danas sa izvjestiocima za Crnu Goru u postmonioring dijalogu Terijem Lejdenom i Ionutom Stroeom. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim temama u Crnoj Gori. Izvjestioce su posebno interesovala dešavanja u vezi sa NATO integracijama, reformama u pravosuđu, kao i Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Takođe, bilo je riječi o protestima koji se trenutno dešavaju u Crnoj Gori. Izvjestioci su najavili skoru pośetu Crnoj Gori tokom koje bi trebalo da se sastanu sa najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Danas je, takođe, održan sastanak šefova delegacija parlamentata regiona, čiji je domaćin bila delegacija Skupštine Crne Gore. Tema sastanka bila je zajednički dogovori u vezi sa aktivnostima u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Četvrtog, pretposljednjeg dana, zasijedanja poslanicima Parlamentarne skupštine obratiće se  predśednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega će, u poslijepodnevnom dijelu zasijedanja, biti održane rasprave na teme: „Zloupotreba pritvora u državama potpisnicama Evropske konvencije o ljudskim pravima“ i „Napredak monitoring procesa Parlamentarne skupštine“.