Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 01. oktobar 2015. 22:39

Četvrti dan Jesenjeg zasijedanja PSSE

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Jesenjem zasijedanju PSSE su: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Pretposlednjeg dana jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine održane su rasprave o zloupotrebi pritvora u državama potpisnicama Evropske konvencije o ljudskim pravima i aktivnostima u okviru monitoring procesa PSSE, u periodu od oktobra 2014. do avgusta 2015. godine.

Parlamentarna skupština usvojila je Rezoluciju 2077 (2015) u kojoj je naglasila važnost poštovanja prezumpcije nevinosti u krivičnom postupku. Pritvor bi trebalo da se koristi kao poslednje sredstvo, u slučaju kada druge mjere prinude nijesu dovoljne da bi zaštitile integritet postupka. S tim u vezi, PSSE je pozvala sve zemlje potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima da preduzmu mjere u cilju suzbiljanja njegove zloupotrebe.

Po završetku rasprave o aktivnostima u okviru monitoring procesa, PSSE je usvojila Rezoluciju 2078 (2015) u kojoj, između ostalog, sa zadovoljstvom konstatuje okončanje monitoringa i otvaranje post-monitoring dijaloga sa Crnom Gorom. PSSE pozdravlja pozitivne pomake i napredak ostvaren od strane nekoliko zemalja koje su tokom prethodne godine bile pod monitoringom ili u post-monitoring dijalogu, ali i ukazuje na preostale nedostatake i upućuje određene preporuke. PSSE je, takođe, pozdravila uspostavljanje prakse razmatranja periodičnih izvještaja o poštovanju obaveza članstva od strane zemalja koje nijesu u procesu monitoringa ili post-monitoring dijalogu i podržala nalaze i zaključke sadržane u izvještajima o Andori, Belgiji, Hrvatskoj i Kipru.

Poslanicima Parlamentarne skupštine danas se obratio predśednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je posebnu pažnju posvetio izbjegličkoj krizi, ekonomskim reformama i regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Tokom dana održane su śednice Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Monitoring komiteta. Takođe, održan je  sastanak predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima stalnih delegacija u PSSE.

Posljednje redovno zasijedanje u 2015. godini Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće okončano śutra raspravama o  ravnopravnosti i zajedničkom starateljstvu nad djecom, sa posebnim osvrtom na ulogu očeva, i o ponovnom osmišljavanju anti-doping strategije.