Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 15:46

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE pośetili Prihvatilište za strance

Pośeta organizovana povodom Međunarodnog dana migranata

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) pośetili su danas Prihvatilište za strance u Spužu. Pośeta je organizovana povodom obilježavanja 18. decembra - Međunarodnog dana migranata, a u cilju upoznavanja sa radom, smještajnim i drugim kapacitetima Prihvatilišta.

Tokom pośete, članovi Delegacije sastali su se sa Dejanom Bojićem, višim policijskim inspektorom I klase u Odsjeku za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Uprave policije i Dragom Petričevićem, višim policijskim inspektorom u Prihvatilištu za strance, koji su informisali o procedurama smještanja i trajanju boravka u Prihvatilištu, kao i načinu rada ove ustanove. Saopštili su da se Prihvatilište, kapaciteta za 46 osoba, koristi za smještaj stranaca koji na nedozvoljen način dođu u Crnu Goru ili borave u njoj bez odobrenja, zatim stranaca čiji identitet se ne može utvrditi i stranaca kojima nije odobren privremeni boravak, a koji se ne mogu odmah udaljiti iz Crne Gore. Od otvaranja Prihvatilišta, u decembru 2013. godine, u ovoj ustanovi boravilo je 147 osoba.

Organizovanjem pośete članovi Delegacije Skupštine u PSSE pridružili su se aktivnostima koje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, posredstvom Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, organizuje tokom ove sedmice u cilju obilježavanja Međunarodnog dana migranata.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Međunarodni dan migranata se od 2000. godine obilježava 18. decembra, na dan na koji je 1990. godine usvojena Međunarodna konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.