Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 25. januar 2016. 19:31

Počelo januarsko zasijedanje PSSE

Danas je u Strazburu počelo prvo redovno, januarsko, zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u 2016. godini, koje će trajati do petka, 29. januara.

Iz Skupštine Crne Gore, na zasijedanju učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica.

Prvog dana zasijedanja za predśednika PSSE, na mandat od godinu dana uz mogućnost reizbora, izabran je član Delegacije Parlamenta Španije Pedro Agramunt. Parlamentarna skupština je, iz reda svojih članova, izabrala i 18 potpredśednika, dok su mjesta potpredśednika koja pripadaju Rusiji i Španiji ostala upražnjena.

Na današnjem zasijedanju potvrđen je i sastav radnih tijela Parlamentarne skupštine. Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, će i tokom 2016. godine, učestvovati u radu Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za kulturu, obrazovanje i medije i Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda januarskog zasijedanja, PSSE je odlučila da u srijedu poslijepodne održi raspravu po hitnom postupku na temu „Borba protiv međunarodnog terorizma uz zaštitu standarda i vrijednosti Savjeta Evrope“. Takođe, dnevni red četvrtog dana ovog zasijedanja proširen raspravom u kojoj će posebna pažnja biti posvećena napadima na žene u evropskim gradovima u toku novogodišnje noći.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja poslanicima se, u svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, obratio  ministar vanjskih poslova Bugarske Danijel Mitov. 

Dnevnim redom drugog dana zasijedanja predviđena je objedinjena rasprava o predlozima rezolucija na teme „Eskalacija nasilja u Nagorno Karabahu i drugim okupiranim teritorijama Azerbejdžana“ i „Stanovnici pograničnih područja Azerbejdžana namjerno su lišeni vode“, kao i rasprava o Predlogu rezolucije „Uvođenje sankcija protiv parlamentaraca“.

PSSE će, takođe, razmotriti zahtjev za odobrenje statusa partnera za demokratiju, koji je Parlamentarnoj skupštini podnio Parlament Jordana.