Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 26. januar 2016. 21:34

Drugi dan januarskog zasijedanja PSSE

Na zasijedanju učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica

Drugog dana januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održana je objedinjena rasprava o pitanjima u vezi sa Nagorno Karabahom, kao i rasprava o Predlogu rezolucije „Uvođenje sankcija protiv parlamentaraca“, a razmotren je i zahtjev Parlamenta Jordana za odobrenje statusa partnera za demokratiju.

Parlamentarna skupština je po okončanju objedinjene rasprave, usvojila Rezoluciju 2085 (2016) „Stanovnici pograničnih područja Azerbejdžana namjerno su lišeni vode“, u kojoj je istaknuto da loše stanje brane Sarsang, koja se nalazi u jednoj od oblasti Azerbejdžana koju je okupirala Jermenija, predstavlja opasnost za cijelo pogranično područje. Stoga, PSSE poziva jermenske vlasti da, pored ostalog, prestanu da koriste vodne resurse u političke svrhe i povuku svoje oružane snage i omoguće nezavisnim inžinjerima i hidrolozima pristup brani Sarsang kako bi izvršili detaljno ispitivanje njenog stanja.

Predlog rezolucije „Eskalacija nasilja u Nagorno Karabahu i drugim okupiranim teritorijama Azerbejdžana“, o kojem je takođe bilo riječi, nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja poslanici su usvojili Rezoluciju 2087 (2016) „Uvođenje sankcija protiv parlamentaraca“, u kojoj je izražena zabrinutost zbog uvođenja recipročnih direktnih sancija protiv poslanika nastalih kao poljedica političke situacije u Evropi nakon aneksije Krima od strane Rusije. PSSE je posebno izrazila žaljenje zbog postojanja tzv. „crnih lista“ poslanika, kojima država može uskratiti vizu ili zabraniti ulazak u zemlju. Ove sankcije, koje pogađaju i pojedine poslanike Parlamentarne skupštine, nanose značajnu štetu parlamentarnoj diplomatiji. Stoga, PSSE poziva države članice da sprovedu niz mjera, među kojima i da, u skladu sa obavezama preuzetih članstvom u Savjetu Evrope, garantuju slobodu kretanja poslanicima PSSE.

Parlamentarna skupština je, na današnjem zasijedanju, odlučila da Parlamentu Jordana odobri status partnera za demokratiju i pozove ga da, iz reda demokratski izabranih poslanika, imenuje delegaciju koju će činiti tri člana i tri zamjene. U rezoluciji koju je usvojila ovim povodom, naglašena je potreba za nastavkom i produbljivanjem reformi usmjerenih na konsolidaciju demokratskih institucija, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Jordanu. Napredak ostvaren u ispunjavanju političkih obaveza preuzetih od strane Parlamenta Jordana, kao i sprovođenju navedenih reformi, PSSE će razmotriti u roku od dvije godine nakon donošenja ove rezolucije.

Parlamentarnoj skupštini danas su se obratili predśednik Bugarske Rosen Plevnelijev i generani sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

U okviru izbora i imenovanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava izabran je Georgios Serghides iz Kipra.

Trećeg dana zasijedana biće održana objedinjena rasprava posvećena pitanju migracija, kao i rasprave o predlozima rezolucija „Borba protiv međunarodnog terorizma uz zaštitu standarda i vrijednosti Savjeta Evrope“ i „Strani borci u Siriji i Iraku“. PSSE će, takođe, razmotriti pitanje akreditiva Delegacije Parlamenta Moldavije.

Na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica.