Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 27. januar 2016. 21:32

Nastavljeno januarsko zasijedanje PSSE

Trećeg dana januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održane su rasprave posvećene migrantskoj i izbjegličkoj krizi i borbi protiv međunarodnog terorizma.

Na današnjem zasijedanju PSSE je usvojila Rezoluciju 2088 (2016) „Sredozemno more: ulazna vrata neregularnih migracija“ u kojoj je izrazila uvjerenje da se migrantskom i izbjegličkom krizom moguće baviti samo uz postojanje zajedničkog evropskog pristupa zasnovanog na principima solidarnosti, odgovornosti i poštovanja ljudskih prava, kao i strateškog upravljanja migracijama na evropskom i nacionalnom nivou. Ukazano je na značaj prepoznavanja osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i organizovanja eksterne obrade zahtjeva za azil u posebno određenim punktovima van Evrope (tzv. hotspots).

PSSE je, takođe, usvojila Rezoluciju 2089 (2016) „Organizovani kriminal i migranti“ u kojoj je naglašeno da su međunarodna saradnja i razmjena obavještajnih podataka od suštinskog značaja za borbu protiv krijumčara migranata, pri čemu bi naglasak trebalo staviti na sve potencijalno osjetljive aspekte njihovog poslovanja, uključujući pranje novca, zloupotrebu interneta i podmićivanje. PSSE, stoga, poziva na sprovođenje niza mjera u cilju suzbijanja krijumčarenja, posebno na ratifikovanje i sprovođenje relevantnih konvencija Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope.

Tokom drugog dijela današnjeg zasijedanja vođena je objedinjena rasprava o borbi protiv terorizma i, s tim u vezi, podržane su Rezolucija 2090 (2016) „Borba protiv međunarodnog terorizma uz zaštitu standarda i vrijednosti Savjeta Evrope“ i Rezolucija 2091 (2016) „Strani borci u Siriji i Iraku“. U raspravi na ovu temu učestvovao je i državni ministar za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova Francuske Arlem Dezir.

Četvrtog dana zasijedanja predviđeno je razmatranje predloga rezolucija „Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Evrope“, „Jačanje zaštite i uloge zaštitnika ljudskih prava u zemljama članicama Savjeta Evrope“ i „Kako spriječiti neprikladna ograničenja aktivnosti nevladinih organizacija u Evropi“. Pored navedenog, biće održana rasprava po hitnom postupku  na temu „Nedavni napadi na žene u evropskim gradovima – potreba za sveobuhvatnim odgovorom“.

U poslijepodnevnim dijelu zasijedanja, Monitoring komitet će razmotriti izvještaj koizvjestilaca PSSE za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu o pośeti Crnoj Gori koja je realizovana u novembru 2015. godine.

Na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica.