Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 28. januar 2016. 21:23

Četvrti dan januarskog zasijedanja PSSE

Članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica izabrana za predsjednicu Potkomiteta za pitanja invaliditeta i inkluziju

Četvrtog dana zasijedanja PSSE održane su rasprave na teme „Nedavni napadi na žene – potreba za sveobuhvatnim odgovorom“ „Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Evrope“, „Jačanje zaštite i uloge branitelja ljudskih prava u zemljama članicama Savjeta Evrope“ i „Kako spriječiti neprikladna ograničenja aktivnosti nevladinih organizacija u Evropi“.

Parlamentarna skupština oštro je osudila nedavno nasilje nad ženama u evropskim gradovima i pozvala medije da objektivno i iskreno izvještavaju o ovim događajima. U Rezoluciji 2093 (2016) „Nedavni napadi na žene – potreba za poštenim izvještavanjem i sveobuhvatnim odgovorom“ PSSE zahtijeva da ovi napadi budu istraženi, a počinioci procesuirani, i poziva države članice Savjeta Evrope da u potpunosti implementiraju Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama (Istanbulsku konvenciju).

U poslijepodnevnom dijelu zasijednja održana je rasprava o situaciji na Kosovu i ulozi Savjeta Evrope, u kojoj je učestvovala i članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica. Tim povodom, Parlamentarna skupština je usvojila Rezoluciju 2094 (2016) u kojoj je prepoznat određeni napredak u oblasti demokratije, ali i istaknuto da prioritet vlasti na Kosovu treba da bude obezbjeđivanje poštovanja vladavine prava i njeno efikasno sprovođenje. Izraženo je uvjerenje da široko rasprostranjena korupcija na Kosovu negativno utiče na živote ljudi i koči ekonomski razvoj, pa su vlasti na Kosovu pozvane da sprovedu niz aktivnosti usmjerenih na borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i smanjenje nezaposlenosti. PSSE je, takođe, pozvala na sprovođenje svih sporazuma nastalih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak izgradnje povjerenja među zajednicama.

Po okončanju objedinjene rasprave o položaju branilaca ljudskih prava i nevladinih organizacija u zemljama članicama Savjeta Evrope, PSSE je usvojila Rezoluciju 2095 (2016) i Rezoluciju 2097 (2016). Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja položaja branilaca ljudskih prava u pojedinim zemljama članicama, uključujući Azerbejdžan, Rusku Federaciju i Tursku. Takođe, ukazano je na to da se tokom prethodnih nekoliko godina u određenim zemljama članicama, uključujući Azerbejdžan i Rusku Federaciju, položaj nevladinih organizacija znatno pogoršao. Države članice su, pored ostalog, pozvane da obezbijede efikasnu zaštitu branilaca ljudskih prava i izgrade okruženje u kojem oni mogu slobodno sprovoditi aktivnosti, kao i da se uzdrže od donošenja zakona koji utvrđuju neprikladna ograničenja radu nevladinih organizacija.

Tokom dana održane su sjednice više radnih tijela Parlamentarne Skupštine.

Na sjednici Monitoring komiteta razmotrena je informacija koizvjestilaca PSSE za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu o posjeti Crnoj Gori koja je realizovana u novembru 2015. godine. U ovoj informaciji posebna pažnja posvećena je političkim dešavanjima u Crnoj Gori, izgradnji povjerenja u izborni proces i stanju medija.

Na danas održanoj sjednici Potkomiteta za pitanja invaliditeta i inkluziju, za predsjednicu ovog radnog tijela Parlamentarne skupštine jednoglasno je izabrana članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica.

Januarsko zasijedanje PSSE biće okončano sjutra raspravama na teme „Dostupnost obrazovanja svoj djeci“ i „Korupcija u pravosuđu: hitna potreba za sprovođenjem predloga Parlamentarne skupštine“.