Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. april 2016. 14:52

Počelo proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Na zasijedanju učestvuje Delegacija Skupštine u sastavu: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica, članice Delegacije

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) počelo je danas u Strazburu i trajaće do petka, 22. aprila.

Zasijedanje PSSE obilježiće rasprave o izbjegličkoj i migrantskoj krizi u Evropi, snažnijem odgovoru Evrope na priliv izbjeglica iz Sirije, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, a biće riječi i o novom izazovu prisilne migracije.

Dnevnim redom zasijedanja obuhvaćena je i rasprava o uticaju mjera kojima se snaži učešće žena u politici, tema sprečavanja radikalizacije djece, situacija po pitanju ljudskih prava lica zatvorenih tokom rata u Ukrajini, ključna pitanja sa kojima se suočava svijet na polju javnog zdravlja, te borba protiv antisemitizma u Evropi.

Poslanicima će se tokom zasijedanja obratiti predśednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predśednik Vlade Turske Ahmed Davutoglu, predśednik Austrije Hajnc Fišer, ministar vanjskih poslova Španije Hose Manuel Garsia – Margaljo i predśednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikašvili.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Daniel Mitov, u svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara, govoriće o aktivnostima Komiteta u periodu između zasijedanja, Torbjorn Jagland generalni sekretar Savjeta Evrope, odgovaraće na pitanja poslanika, dok će Nils Muižnieks, komesar Savjeta Evrope za ljudska prava, predstaviti izvještaj o radu za 2015. godinu.

Na početku današnjeg zasijedanja razmotreni su predlozi za proširenje dnevnog reda raspravama po hitnom postupku i raspravama o aktuelnim temama. PSSE je odlučila da dnevni red proširi raspravom na temu panamskih papira i pitanja fiskalne, socijalne pravde i povjerenja u demokratski sistem, koja će biti održana u poslijepodnevnim satima današnjeg zasijedanja, raspravom o položaju izbjeglica i migranata nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske, koja će biti održana u srijedu, i raspravom o potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma nakon tragičnih napada u Briselu, koja je zakazana za četvrtak. 

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na aprilskom zasijedanju su: šef delegacije Predrag Sekulić i članice delegacije Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica.