Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 19. april 2016. 23:30

Drugi dan zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Drugi dan proljećnjeg zasijednja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) obilježile su rasprave o sprečavanju radikalizacije djece, značaju obrazovanja za demokratsko građanstvo, te sprovođenju obaveza koje je Parlament Palestine preuzeo sticanjem statusa partnera za demokratiju.

Parlamentarna skupština izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja mladih osoba, uključujući maloljetna lica, koja su priključena ekstremističkim pokretima angažovanim u oružanim sukobima i terorističkim aktima među kojima i onim izvršenim u Evropi. U rezoluciji posvećenoj ovom pitanju koja je usvojena na današnjem zasijedanju PSSE je izrazila uvjerenje da prevencija ima ključnu ulogu u borbi protiv radikalizacije djece. Pritom je istaknuto da strategije prevencije, deradikalizacije i rehabilitacije treba da budu zasnovane na poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, usmjerene na pojedince i njihovo specifično okruženje, kao i da budu sveobuhvatne i zasnovane na lokalnim međuagencijskim partnerstvima.

Govoreći o značaju obrazovanja za demokratsko građanstvo poslanici Parlamentarne skupštine naglasili su važnost obezbjeđivanja mladim osobama svih sredstava koja su im potrebna za sticanje vještina neophodnih za izgradnju pluralističkog društva zasnovanog na solidarnosti, demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima. Ove vještine nije moguće steći bez kvalitetnog obrazovanja o ljudskim pravima i međukulturalnom dijalogu, u čemu škole imaju značajnu ulogu. Iz tog razloga PSSE podržava inicijativu usmjerenu na razvijanje „evropskog okvira kompetencija za kulturu demokratije i međukulturalni dijalog“ čija je svrha podizanje svijesti o značaju obrazovanja za demokratsko građanstvo.  

Poslijepodnevni dio današnjeg zasijedanja bio je posvećen evaluaciji partnerstva za demokratiju u pogledu Palestinskog nacionalnog savjeta. PSSE je pozdravila aktivno učešće parlamentarne delegacije Palestine u radu Skupštine i njenih radnih tijela i ohrabrila je da jača napore u cilju ubrzanja sprovođenja procesa reforme i rješavanja preostalih pitanja u vezi sa vladavinom prava i poštovanjem ljudskih prava, u skladu sa političkim obavezama preuzetim sticanjem statusa partnera za demokratiju 2011. godine.

Parlamentarnoj skupštini su se danas obratili predśednik Evropske komisije Žan Klod Junker i predśednik Vlade Turske Ahmed Davutoglu, dok je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland odgovarao na pitanja poslanika koja su se ticala sporazuma između Evropske unije i Turske o migrantskoj krizi, stanja ljudskih prava na Krimu, slučaja Savčenko, izbora u Makedoniji i drugih aktuelnih pitanja.

U okviru izbora i imenovanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava izaban je Marko Bošnjak iz Slovenije.

Tokom dana održane su śednice više radnih tijela PSSE uključujući Komitet za politička pitanja i demokratiju, Komitet za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komitet za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije i Komitet za pravna pitanja i ljudska prava

Treći dan zasijednja biće posvećen raspravi o borbi protiv antisemitizma u Evropi, autorskim pravima u digitalnom dobu, a biće održana i objedinjena rasprava na temu migracija koja će obuhvatiti pitanja snažnijeg evropskog odgovora na sirijsku izbjegličku krizu, ljuskih prava izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, kao i položaja izbjeglica i migranata nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na proljećnjem zasijedanju su: šef delegacije Predrag Sekulić i članice delegacije Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica.