Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. april 2016. 20:23

Treći dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o migrantskoj i izbjegličkoj krizi, borbi protiv antisemitizma u Evropi i zaštiti autorskih prava u digitalnom dobu

Treći dan proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope obilježila je rasprava o temama u vezi sa izbjegličkom i migrantskom krizom, posebno potrebi za snažnijim evropskim odgovorom na izbjegličku krizu, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, kao i položaju izbjeglica i migranata nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske. U rezoluciji koju je donijela na predlog poslanice Parlamenta Holandije Tineke Strik, Parlamentarna skupština je izrazila sumnju u vezi sa usklađenošću određenih rješenja iz sporazuma EU i Turske sa evropskim propisima i međunarodnim pravom u dijelu zaštite i poštovanja ljudskih prava izbjeglica i migranata i uputila više preporuka Evropskoj uniji, Turskoj i Grčkoj usmjerenih na jačanje zaštite prava tražilaca azila.

PSSE je, takođe, izrazila uvjerenje da odgovor na izbjegličku krizu u Evropi ne može dati dugoročne rezultate ukoliko nije zasnovan na solidarnosti, prepoznavanju potrebe za zajedničkim djelovanjem i ravnopravnom raspodjelom odgovornosti, uz puno poštovanje ljudskih prava izbjeglica i migranata i osnovnih principa međunarodnog i evropskog prava.

U okviru rasprave o borbi protiv antisemitizma u Evropi, izražena je zabrinutost zbog napada na pripadnike jevrejske zajednice koji su se tokom prethodnih godina dogodili u nekoliko evropskih zemalja. U Rezoluciji 2106 (2016) koju je usvojila ovim povodom PSSE poziva zemlje članice Savjeta Evrope, posmatrače i partnere za demokratiju da veću pažnju posvete borbi protiv antisemitizma, odnosno da sprovedu niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje antisemitizma u obrazovnim ustanovama, medijima i na internetu, kao i na prijavljivanje i krivično gonjenje antisemitskih zločina i drugih zločina iz mržnje.

Govoreći na temu zaštite prava intelektualne svojine u digitalnom dobu poslanici Parlamentarne skupštine izrazili su žaljenje zbog slučajeva kršenja ovog prava podśetivši da je ono zaštićeno Prvim protokolom uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Intelektualna svojina je važna evropska kulturna i ekonomska vrijednost, a njeno kršenje ima negativan uticaj na sve stanovnike Evrope. U Rezoluciji na ovu temu koju je PSSE usvojila na današnjem zasijedanju istaknuto je, pored ostalog, da bi u skladu sa odredbama Konvencije o sajber kriminalu, države članice trebalo da donesu propise u kojima bi kršenje prava intelektualne svojine bilo prepoznato kao krivično djelo.  

Parlamentarnoj skupštini danas su se obratili predśednik Austrije Hajnc Fišer i ministar vanjskih poslova Španije Hose Manuel Garsia – Margaljo, dok je o radu Komiteta ministara Savjeta Evrope u periodu od januarskog zasijedanja govorio ministar vanjskih poslova Bugarske Danijel Mitov.

Na dnevnom redu śutrašnjeg zasijedanja su rasprave o uticaju mjera kojima se snaži učešće žena u politici, situaciji po pitanju ljudskih prava lica zatvorenih tokom rata u Ukrajini, te potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma nakon napada u Briselu.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na proljećnjem zasijedanju su: šef delegacije Predrag Sekulić i članice delegacije Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica.