Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 20. jun 2016. 15:17

Počelo ljetnje zasijedanje PSSE

Na zasijedanju učestvuje delegacija Skupštine Crne Gore

Ljetnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) počelo je danas u Strazburu i trajaće do petka, 24. juna.

Zasijedanje će obilježiti rasprave o položaju izbjeglica u Grčkoj, nasilju nad migrantima, funkcionisanju demokratskih institucija u Turskoj, transparentnosti i otvorenosti evropskih institucija, te položaju žena u oružanim snagama.

Dnevnim redom zasijedanja obuhvaćene su i rasprave o kulturi i demokratiji, obrazovnim i kulturnim mrežama iseljenika, mandatu i imunitetima poslanika u Parlamentarnoj skupštini, ulozi Parlamentarne skupštine kao panevropskog foruma za međuparlamentarni dijalog i saradnju.

Poslanicima će se tokom zasijedanja obratiti predśednik Vlade Estonije Tavi Roivas i predśednik Vlade Republike Grčke Aleksis Cipras.

Ministarka vanjskih poslova Estonije Marina Kaljurand, u svojstvu predśedavajuće Komitetu ministara Savjeta Evrope, predstaviće aktivnosti Komiteta u periodu između zasijedanja, dok će generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland odgovarati na pitanja poslanika.

Prvog dana zasijedanja predśednik PSSE Pedro Agramunt pokrenuo je kampanju pod nazivom „Terorizam: Ne mržnji, ne strahu“ (Terrorism: #NoHateNoFear), čiji je cilj uključivanje političara, predstavnika civilnog sektora i građana u borbu protiv govora mržnje.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na ljetnjem zasijedanju PSSE su: šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Goran Tuponja i Snežana Jonica.