Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 20. jun 2016. 15:17

Počelo ljetnje zasijedanje PSSE

Na zasijedanju učestvuje delegacija Skupštine Crne Gore

Ljetnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) počelo je danas u Strazburu i trajaće do petka, 24. juna.

Zasijedanje će obilježiti rasprave o položaju izbjeglica u Grčkoj, nasilju nad migrantima, funkcionisanju demokratskih institucija u Turskoj, transparentnosti i otvorenosti evropskih institucija, te položaju žena u oružanim snagama.

Dnevnim redom zasijedanja obuhvaćene su i rasprave o kulturi i demokratiji, obrazovnim i kulturnim mrežama iseljenika, mandatu i imunitetima poslanika u Parlamentarnoj skupštini, ulozi Parlamentarne skupštine kao panevropskog foruma za međuparlamentarni dijalog i saradnju.

Poslanicima će se tokom zasijedanja obratiti predśednik Vlade Estonije Tavi Roivas i predśednik Vlade Republike Grčke Aleksis Cipras.

Ministarka vanjskih poslova Estonije Marina Kaljurand, u svojstvu predśedavajuće Komitetu ministara Savjeta Evrope, predstaviće aktivnosti Komiteta u periodu između zasijedanja, dok će generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland odgovarati na pitanja poslanika.

Prvog dana zasijedanja predśednik PSSE Pedro Agramunt pokrenuo je kampanju pod nazivom „Terorizam: Ne mržnji, ne strahu“ (Terrorism: #NoHateNoFear), čiji je cilj uključivanje političara, predstavnika civilnog sektora i građana u borbu protiv govora mržnje.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na ljetnjem zasijedanju PSSE su: šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Goran Tuponja i Snežana Jonica.