Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. jun 2016. 22:52

Ljetnje zasijedanje PSSE – drugi dan

Drugog dana zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održane su rasprave o položaju izbjeglica u Grčkoj, borbi protiv seksualizacije djece i položaju žena u oružanim snagama.

Izbjeglička i migrantska kriza u istočnom Mediteranu treba da bude u potpunosti shvaćena kao evropski i globalni problem, a ne samo problem Grčke, navedeno je u Rezoluciji 2118 (2016) koju je PSSE usvojila na današnjem zasijedanju. U okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda naglašeno je da odgovor na izbjegličku i migrantsku krizu treba da bude zasnovan na poštovanju ljudskih prava, u skladu sa temeljnim, zajedničkim, vrijednostima Savjeta Evrope, Evropske unije i njihovih država članica, kao i na solidarnosti i ravnopravnoj podjeli odgovornosti.

U nastavku današnjeg zasijedanja, govoreći o značaju borbe protiv seksualizacije djece, poslanici u Parlamentarnoj skupštini ukazali su na ozbiljne posljedice koje ova pojava može imati na dječje samopoštovanje, njihovu dobrobit, odnose sa drugim ljudima, jednake šanse i uspjeh u školi. Iz tog razloga, u Rezoluciji 2119 (2016) PSSE je posebno istakla potrebu za sprovođenjem hitnih mjera kako bi se spriječilo dalje širenje ove pojave i njenih štetnih uticaja, putem relevantnih zakonodavnih rješenja, ali i politika čiji je cilj informisanje i edukacija roditelja i prosvjetnih radnika o opasnostima sa kojima se djeca suočavaju u seksualizovanom okruženju.

Po okončanju rasprave o položaju žena u oružanim snagama, PSSE je usvojila Rezoluciju 2120 (2016) u kojoj konstatuje da i pored činjenice da su oružane snage u Evropi,  tokom posljednjih decenija, postepeno postajale otvorenije prema regrutovanju žena, one i dalje nedovoljno zastupljene, posebno na višim pozicijama. Žene se u oružanim snagama suočavaju sa brojnim oblicima diskriminacije, ali i seksualnim uznemiravanjem i nasiljem. Iz tog razloga Parlamentarna skupština naglašava da je neophodno promijeniti mentalitet, pojačati napore u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i uspostaviti mehanizme za efektivno bavljenje pritužbama. Polazeći od značajne uloge koju imaju u vršenju demokratskog nadzora nad oružanim snagama, PSSE poziva parlamente država članica da se aktivno zalažu za rodni balans u parlamentarnim tijelima koji se bave oružanim snagama, da aktivno prate sprovođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u njihovoj zemlji, kao i da posebnu pažnju posvete pitanju sprečavanja rodno zasnovanog nasilja.

Drugog dana zasijedanja poslanicima se u svojstvu predśedavajuće Komitetu ministara Savjeta Evrope obratila ministarka vanjskih poslova Estonije Marina Kaljurand koja je govorila o aktivnostima Komiteta tokom prethodna dva mjeseca, kao i o prioritetima estonskog predśedavanja koja se tiču ljudskih prava i vladavine prava na internetu, rodne ravnopravnosti, dječjih prava, te saradnje Savjeta Evrope sa drugim međunarodnim organizacijama.

Treći dan zasijedanja Parlamentarne skupštine obilježiće obraćanja predśednika Vlade Estonije i predśednika Vlade Republike Grčke, kao i rasprava na temu demokratskih institucija u Turskoj.

U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na ljetnjem zasijedanju PSSE su Predrag Sekulić, šef delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi delegacije.