Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. jun 2016. 23:29

Treći dan zasijedanja PSSE

Na zasijedanju učestvuje delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi delegacije

Trećeg dana ljetnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održane su rasprave o demokratskim institucijama u Turskoj, mjerama administrativnog pritvora, te ulozi Parlamentarne skupštine kao panevropskog foruma za međuparlamentarni dijalog i saradnju.

Posebna pažnja bila je posvećena raspravi o funkcionisanju demokratskih institucija u Turskoj, posebno pitanjima u vezi sa slobodom medija, vladavinom prava i poštovanjem ljudskih prava. U rezoluciji koju je usvojila na predlog koizvjestiteljki Ingebjorg Godskesen (Norveška) i Nataše Vučković (Srbija) PSSE zaključuje da nedavni događaji u vezi sa slobodom medija i slobodom izražavanja, kao i narušavanje vladavine prava i kršenja ljudskih prava vezanih za protivterorističke operacije u jugoistočnoj Turskoj predstavljaju prijetnju funkcionisanju demokratskih institucija i ispunjavanju obaveza prema Savjetu Evrope. Parlamentarna skupština je podśetila da su turske vlasti pozvane da ispune preostale zahtjeve koji proističu iz post-monitoring dijaloga sa PSSE i ponovila spremnost Savjeta Evrope, posebno Venecijanske komisije, da pruži podršku turskim vlastima u ovom pogledu.

Povodom rasprave o mjerama administrativnog pritvora, PSSE je na današnjem zasijedanju izrazila zabrinutost da su u pojedinim zemljama članicama ove mjere bile zloupotrebljavane i ponovo ukazala na značaj poštovanja prava na slobodu i bezbjednost u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. U Rezoluciji 2122 (2016) PSSE je pozvala države članice Savjeta Evrope da se uzdrže od korišćenja mjera administrativnog pritvora kao mehanizma za upravljanje migracijama, kao i da se uzdrže od toga da na ovaj način lišavaju slobode političke protivnike, aktiviste na polju ljudskih prava ili novinare, kao i učesnike ili osobe koje namjeravaju da učestvuju na mirnim protestima.

Trećeg dana zasijedanja Parlamentarnoj skupštini su se obratili predśednik Vlade Estonije Tavi Roivas i predśednik Vlade Republike Grčke Aleksis Cipras, a u poslijepodnevnom dijelu zasijedanja održana je i rasprava na temu uloge Parlamentarne skupštine kao panevropskog foruma za međuparlamentarni dijalog i saradnju.

Tokom dana održani su sastanci političkih grupa, kao i śednice više komiteta Parlamentarne skupštine, uključujući Komitet za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komitet za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije i Komitet za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

Četvrtog dana zasijedanja biće održana objedinjena rasprava o značaju kulture u demokratskim društvima i ulozi obrazovnih i kulturnih mreža zajednica iseljenika, rasprava o mandatu i imunitetima poslanika u Parlamentarnoj skupštini, te rasprava na temu transparentnosti evropskih institucija.