Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 11. oktobar 2016. 21:14

Drugi dan jesenjeg zasijedanja PSSE

Članica Delegacije Skupštine Crne Gore Snežana Jonica predśedavala śednici Potkomiteta za pitanja invaliditeta i inkluzije

Drugog dana jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) održane su  rasprave o panamskim papirima i fiskalnoj i socijalnoj pravdi i dječjim pravima u vezi sa surogat materinstvom.

PSSE je na predlog člana austrijske delegacije Stefana Šenaka usvojila Rezoluciju 2130 (2016) u kojoj je naglašeno da su panamski papiri doveli do pada povjerenja u demokratski, finansijski i poreski sistem u cjelini, stvarajući prijetnju temeljnim vrijednostima evropskog društva, uključujući fiskalnoj i socijalnoj pravdi. Izražena je, takođe, zabrinutost zbog opsega izbjegavanja i utaje poreza, pa čak i poreskih prevara, u savremnim društvima, i naglašen značaj prava pristupa informacijama, zaštite zviždača, kao i postojanja većih etičkih standarda u politici i poslovanju.

Parlamentarna skupština, nakon opsežne rasprave o ovoj tački dnevnog reda, nije usvojila Predlog preporuka o pravima djeteta u pogledu surogat materinstva, koji je podnijela članica belgijske delegacije Petra De Suter.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja zamjenica generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Mari Kiviniemi informisala Parlamentarnu skupštinu o radu ove organizacije tokom prethodne godine, dok je ministar vanjskih poslova Estonije Jurgen Ligi govorio o aktivnostima Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Posebnu pažnju na današnjem zasijedanju izazvalo je obraćanje predśednika Republike Francuske Fransoaa Olanda. U obraćanju poslanicima Oland je ukazao na podršku Francuske radu Savjeta Evrope i izrazio uvjerenje da Savjet Evrope, takođe, podržava napore koje Francuska ulaže u promovisanje mira, slobode i demokratije. Govoreći o brojnim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava, Oland je posebno izdvojio terorizam, migrantsku i izbjegličku krizu, te situaciju u Ukrajini. Takođe, osvrnuo se na situaciju u Turskoj, sukob u Siriji, te saradnju sa Rusijom, naglašavajući značaj dijaloga, odgovornosti i mira.

Drugog dana zasijedanja održane su śednice više komiteta PSSE i śednica Potkomiteta za pitanja invaliditeta i inkluzije kojoj je predśedavala članica Delegacije Skupštine Crne Gore Snežana Jonica. Na śednici je održano saslušanje predśedavajućeg Ad hoc komitetu Savjeta Evrope za prava osoba sa invaliditetom Alfreda Ferantea i direktora nevladine organizacije „Inclusion Europe“ Milana Švesepa na temu „Pravo glasa i poslovna sposobnost“. Saslušanje je organizovano u kontekstu pripreme izvještaja posvećenog pitanju političkih prava osoba sa invaliditeom, u kojem će posebna pažnja biti usmjerena na vezu između prava glasa i poslovne sposobnosti.

Trećeg dana jesenjg zasijedanja PSSE biće održane rasprave o sportu, saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i političkim posljedicama sukoba u Ukrajini.

Iz Skupštine Crne Gore na jesenjem zasijedanju PSSE učestvuje članica Delegacije Snežana Jonica.