Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 12. oktobar 2016. 21:19

Nastavljeno jesenje zasijedanje PSSE

Održane rasprave o sportu, saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i političkim posljedicama sukoba u Ukrajini

Trećeg dana jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) održana je objedinjena rasprava o političkim posljedicama sukoba u Ukrajini i zaštiti ljudskih prava u oblastima Ukrajine koje nijesu pod kontrolom ukrajinskih vlasti. U Rezoluciji 2132 (2016) i Rezoluciji 2133 (2016) izražena je zabrinutost zbog posljedica ruske agresije u Ukrajini kako za samu Ukrajinu, tako i za opštu stabilnost i bezbjednost u Evropi i ponovljena podrška principu mirnog rješavanja sporova i Minsk procesu, kao i nezavisnosti Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. PSSE je pozvala Rusiju da povuče svoje oružane snage sa teritorije Ukrajine, prestane da snabdijeva separatiste vojnom opremom i obezbjedi poštovanje ljudskih prava na teritorijama koje su pod njenom kontrolom, dok je Ukrajinu pozvala da nastavi sa sprovođenjem neophodnih reformi.

Tokom rasprave na temu „Sport za sve“ u kojoj je učestvovao i predśednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, i u Rezoluciji koja je tim povodom usvojena na predlog članice španske delegacije Karmen Kintanile, poslanici u PSSE su skrenuli pažnju na činjenicu da sport još uvijek nije dostupan svima i pozvali na definisanje integrisanijeg i dinamičnijeg pristupa unapređenju pristupa sportu u zemljama članicama Savjeta Evrope.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja bila je i rasprava o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom. PSSE je usvojila Rezoluciju 2134 (2016) kojom poziva zemlje članice Savjeta Evrope, zemlje posmatrače i partnere za demokratiju da ponovo potvrde njihovu posvećenost Međunarodnom krivičnom sudu potpisivanjem i ratifikovanjem, u što kraćem roku, Rimskog statuta, amandmana iz Kampale i Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda. Takođe, pozvala je na donošenje odgovarajućih propisa za sprovođenje Rimskog statuta i definisanje procedura za omogućavanje pune i efikasne saradnje sa Sudom.

Parlamentarnoj skupštini danas se obratio ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu. Čavušoglu je ukazao na značajnu ulogu koju su Savjet Evrope i njegove preporuke imale u napretku koji je Turska ostvarila tokom prethodnih 15 godina i saopštio da će Turska nastaviti sa planiranim ustavnim i institucionalnim reformama. Uvjeren je da je sposobnost sprovođenja reformi ova zemlja dokazala, pored ostalog, uspostavljanjem više mehanizama za zaštitu ljudskih prava, jačanjem napora u borbi protiv diskriminacije, ratifikacijom Socijalne povelje, te potpisivanjem niza konvencija Savjeta Evrope koje su doprinijele jačanju demokratije i vladavine prava. Čavušoglu je, takođe, govorio o situaciji u Turskoj nakon pokušaja državnog udara, o izbjegličkoj i migrantskoj krizi, te borbi protiv terorizma.

Trećeg dana zasijedanja održani su sastanci političkih grupa i śednice Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za migracije, izbjegice i raseljena lica, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj i Komiteta za politička pitanja i demokratiju.

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine biće nastavljeno śutra raspravom o situaciji u Turskoj u svijetlu nedavnog pokušaja državnog udara.

Iz Skupštine Crne Gore na jesenjem zasijedanju PSSE učestvuje članica Delegacije Snežana Jonica.