Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 19. septembar 2016. 23:37

Učešće predśednika Odbora za bezbjednost i odbranu na regionalnoj radionici OEBS-a

Nuhodžić govorio o upravljanju i reformi sektora bezbjednosti 

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić govorio je danas na regionalnoj radionici OEBS-a o upravljanju i reformi sektora bezbjednosti koja se od 19. do 21. septembra 2016. godine održava u Podgorici.
U okviru izlaganja pod nazivom ''Mogućnosti i izazovi u reformi i upravljanju sektorom bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi", predśednik Nuhodžić je predstavio iskustva Crne Gore u navedenoj oblasti, apostrofiravši ključne korake preduzete na planu izgradnje funkcionalnog i odgovornog sistema odbrane i bezbjednosti, sa akcentom na poštovanje prava i sloboda svakog građanina, te na postupanje nadležnih organa i institucija u skladu sa profesionalnim i demokratskim standardima.
Pored navedenog, ukazao je da upravo jačanje profesionalnih i stručnih kapaciteta jeste i treba da bude u fokusu nastavka reforme sektora bezbjednosti, te da u datom smislu treba imati u vidu važnost saradnje i dijeljenja primjera dobre prakse, kao i pravovremenu razmjenu informacija na regionalnom planu. Predśednik Nuhodžić se u svom izlaganju, takođe, osvrnuo na važnost jačanja odgovornosti organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti, izgradnje i unapređenja integriteta, te saradnje sa civilnim sektorom.
- Uvjeren sam da objedinjavanje navedenih aktivnosti uz kontinuiran rad i saradnju na svim nivoima predstavlja jasan okvir i platformu za održivost reformi, te dalji napredak država Jugoistočne Evrope, u skladu sa definisanim prioritetima - rekao je Nuhodžić.
Na radionici će, takođe, biti riječi o sprovođenju demokratskog i civilnog nadzora nad radom organa i institucija iz sektora odbrane i bezbjednosti, pristupu transnacionalnim bezbjednosnim izazovima, primjeni višedimenzionalnog pristupa za podršku reformi i upravljanju sektorom bezbjednosti, te perspektivama regionalne saradnje u datom kontekstu.
U radu skupa učestvuju predstavnici parlamenata i vlada zemalja Jugoistočne Evrope, sekretarijata OEBS-a koji se bave temama iz ove oblasti, međunarodni partneri, eksperti iz oblasti bezbjednosti, te predstavnici akademije i civilnog sektora.