Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 27. septembar 2016. 21:17

Belgijski parlament podržava ubrzanu NATO ratifikaciju Crne Gore

Predśednik Skupstine Crne Gore Darko Pajović danas se u Briselu sastao sa predśednikom Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Belgije Zigfridom Brakeom.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država na političkom nivou uz saglasnost da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje na ekonomskom nivou, posebno u oblastima održivog razvoja i poljoprivrede. Dogovoreno je i intenziviranje saradnje parlamenata Belgije i Crne Gore, sa akcentom na radnim tijelima u oblastima evropske i evroatlantske integracije.  Predśednik  Pajović zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju Belgija pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU i NATO. On je svom domaćinu zahvalio na obećanju da će slijediti primjere ostalih parlamenata država članica NATO po pitanju brzog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, imajući u vidu da Belgija ima jednu od najdužih procedura u dosadašnjim talasima proširenja Alijanse.

Predśednik Pajović informisao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori naglasivši da je formiranjem Vlade izbornog povjerenja mlada crnogorska demokratija pokazala demokratsku zrelost da za stolom rješava političke izazove. ,,Sukobili smo se riječima - za stolom, a ne na ulici ili u rovovima, što  inače Balkanu nije strano’’, istakao je Pajović.

Predśednik Pajović je izrazio žaljenje povodom tragičnih terorističkih napada u Briselu, u martu ove godine istakavši da terorizam ne poznaje granice i pogađa sve, te da se ujedinjenim snagama mora raditi na obezbjeđivanju nade, slobode življenja svih i budućnosti koja će nadvladati teror i strah. ,,Mirna, snažna i solidarna Evropa je jedini odgovor na užas terorizma koji udara na živote građana i bezbijednost država’’, istakao je Pajović.