Print this page
Tuesday, 30. June 2015. 10:37

Istorija Crne Gore na ruskom

U izdanju Centra za iseljenike Crne Gore upravo je izašla iz štampe na ruskom jeziku "Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2006", istoričara prof. dr Živka M. Andrijaševića i prof. dr Šerba Rastodera. Knjiga obuhvata period od 14 vjekova, tj. od doseljavanja crnogorskih predaka na ove prostore do danas. Sastoji se od dva dijela. Prvi dio od 32 poglavlja, koji je napisao  Živko M. Andrijašević, obrađuje period od 13 vjekova i nosi naziv "Crna Gora od najstarijih vremena do Balkanskih ratova". Drugi dio od jedanaest poglavlja "Crna Gora u XX vijeku", čiji je autor Šerbo Rastoder, pokriva period od Balkanskih ratova do 2006. godine.

Podsjetimo da je prvo izdanje ove knjige na našem i engleskom jeziku objavljeno još 2006. godine. S obzirom na veliko interesovanje koje je ova knjiga izazvala u svijetu u pripremi su njena izdanja i na francuskom i njemačkom jeziku, pa će to biti najprevodjenija knjiga crnogorskih autora o istoriji Crne Gore.


Posebnost i novina ovih izdanja je u tome što se u jednom tomu obrađuje istorija Crne Gore za tako dug period. U njoj su paralelno obrađene državotvorna i politička vertikala crnogorske istorije, tj. periodi ratovanja  s jedne, i društveni, ekonomski, kulturni i vjerski život i običaji stanovnika Duklje, Zete i konačno Crne Gore s druge strane.

Izdanje na ruskom jeziku ove knjige veoma su kvalitetno preveli profesori ruskog jezika i književnosti Marijana Kiršova i Aleksandra Bogojević, a lektor je dr Tatjana Jovović. Recezent knjige je prof. dr Đorđe Borozan, a urednik izdanja Milivoje Obradović. U tvrdom je povezu, bogato ilustrovana i tehnički opremljena, moderno dizajnirana.