Print this page
Tuesday, 30. June 2015. 10:38

„Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“

U izdanju Centra za iseljenike upravo je iz štampe izašla  „Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“, autora Petra Krivokapića i Branislava Borilovića. Bibliografija hronološki prati iseljavanje Crnogoraca od sredine 19. stoljeća do 1941. godine. Bibliografska građa je razvrstana u više cjelina sa teritorijalnim obilježjem i poređana je po azbučnom redu. Počevši od literature o crnogorskim iseljenicima u susjednim zemljama, potom u evropskim pa sve do najudaljenijih kontinenata, Petar Krivokapić i Branko Borilović stručno i, nadasve, precizno prate iseljavanje Crnogoraca zabilježeno u periodičnim publikacijama. Takođe, autori su bibliografski popisali i fotografije koje su registrovali u građi (170 bibliografskih jedinica). Svaka bibliografska jedinica obogaćena je iscrpnim anotacijama. Objašnjenja su sažeta, tačna, potpuna i objektivna. Bibliografija sadrži i imena svih darodavaca koji su slali pomoć domovini, porodicama ili za opšte potrebe. Knjiga je obogaćena registrima autora, ličnih imena, geografskih imena i stručno obrađene literature.
„Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“ je prva bibliografija koja ima za osnovnu temu iseljeništvo iz Crne Gore. Po principu i metodologiji rada (obrada građe de visu), ova bibliografija spada u red primarnih, retrospektivnih i specijalnih bibliografija nacionalnog karaktera.  Prikupljena i u Bibliografiji prezentovana građa biće izvor dragocjenih podataka za sve naučne institucije, biblioteke i pojedince koji su veoma teško i sporo dolazili do podataka vezanih za crnogorsko iseljeništvo. Osim naučnih radnika, ova knjiga će biti nezaobilazana literatura i za svakog Crnogorca u zemlji i inostranstvu koji želi da sazna puteve svojih predaka, njihove težnje i nadanja. Crnogorska dijaspora konačno ima na raspolaganju istorijsku mapu puta svojih predaka, koji su vrijedno i teško radili da bi pomogli svom potomstvu, svojim zemljacima i svojoj Crnoj Gori, za koju su uvijek bili spremni da daju sve, nerijetko i svoje živote. 

Promocija knjige „Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“, Petra Krivokapića i Branislava Borilovića, održaće se u četvrtak, 18. marta u Kongresnoj sali Hotela „Podgorica“ u 19 časova. Bibliografija je izdavački poduhvat Centra za iseljenike i predstavlja enciklopediju iseljavanja iz Crne Gore od sredine XIX do polovine XX vijeka. O knjizi će govoriti prof. dr Milan Vukčević direktor Centra za iseljenike, istoričar Živko Andrijašević, urednik Bibliografije Milivoje Obradović, autori: Petar Krivokapić i Branislav Borilović, a moderator će biti Snežana Burzan.