Print this page
Sunday, 23. October 2016. 18:45

Tači: Odlični međudržavni odnosi Kosova i Crne Gore, rješenje demarkacije u obostranom interesu

Predśednik Kosova Hashim Thachi, govoreći o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, konstatovao je postojanje odličnih međudržavnih odnosa. On je, govoreći na drugom danu 93. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO, kazao da je iznijeto pitanje samo predmet lokalne politike u Skupštini Kosova

Seminar Parlamentarne skupštine NATO Rose-Roth nastavljen je i danas a učesnike je pozdravio potpredśednik Skupštine Kosova, šef Delegacije Skupštine Kosova u NATO PA Xhavit Haliti.

Nakon njega, govorio je  predśednik Kosova Hashim Thachi  koji je u  u kontekstu pitanja ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom konstatovao postojanje odličnih međudržavnih odnosa,  te da je iznijeto pitanje samo predmet lokalne politike u Skupštini Kosova. Predśednik Kosova je istakao da po pitanju ratifikacije Sporazuma ne vidi sporne tačke, da je rješenje istog u interesu obje strane. On je kazao da je duboko uvjeren da će političke prilike u Parlamentu Kosova dostići potreban nivo saglasnosti, čime će ovo pitanje, u cjelosti nesporno, biti okončano. Predśednik Thachi je istakao očekivanje da će pitanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom biti riješeno u što skorijem roku.

Tokom treće sesije, kojom je moderirao šef albanske delegacije pri NATO Parlamentarnoj skupštini, Pandeli Majko, učesnici skupa su diskutovali o “Budućnosti NATO-a na Zapadnom Balkanu”, a izlaganja asu imali komandant NATO Snaga na Kosovu (KFOR) general-major Giovanni Fungo  “KFOR: Podrška bezbjednom okruženju i slobodi kretanja za sve”,  a direktor NATO Tima za savjetovanje i vezu (NALT) general Dietmar Mosmann, govorio je o “Jačanju bezbjednosti kroz izgradnju kapaciteta”.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delawie je govorio na temu “NATO na Zapadnom Balkanu: Danas i sjutra - Pogled iz ugla SAD”, a predśednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju iz Mađarske ambasador Istvan Gyarmati, koji je govorio o ulozi NATO na Zapadnom Balkanu -  “Kako podržati slobodu i mir u regionu”. Tokom ovog dijela skupa diskusija učesnika je bila posvećena pitanju budućnosti NATO na Zapadnom Balkanu, ulozi čuvara mira na ovom području i doprinosu stabilizaciji regiona, te individualnim partnerstvima. Posebna pažnja posvećena je pitanjima komplementarnosti napora Evropske unije i NATO i njihove saradnje u regionu.

Četvrta sesija seminara kojom je moderirala predstavnica Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), zamjenica šefa Odjeljenja za operacije za Jugoistočnu Evropu Antje Fritz bila je posvećena “Reformi sektora bezbjednosti na Kosovu”, a izlaganje su ovom prilikom imao je ministar Kosovskih bezbjednosnih snaga Haki Demolli o “Upravljanju sektorom bezbjednosti na Kosovu sa posebnim osvrtom na ulogu Kosovskih bezbjednosnih snaga i njegov nadzor”.

Član Odbora Skupštine Kosova za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadzor Kosovskih bezbjednosnih snaga Ganimete Musliu imao je izlaganje na temu “Rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti Kosova”, a profesor prava na Univerzitetu u Prištini -  Odsjeku za međunarodno pravo i predśednik Euro-atlantskog udruženja na Kosovu Besfort Rrecaj o  “Izgledima za procese reformi bezbjednosnog sektora na Kosovu sa posebnim osvrtom na orjentaciju ka NATO”.

Dijelom skupa posvećenog temi: ”Agenda za regionalni rast” moderirao je predśednik Odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju Skupštine Kosova Muhamet Mustafa, a izlaganjem su se, u ovom dijelu seminara, učesnicima obratili zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu o “Ekonomskoj saradnji na Zapadnom Balkanu: Dostignućima i putu naprijed”, i šef Odjeljenja za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Matteo Rivellini o “Ulozi ekonomskih investicija na Zapadnom Balkanu”.

Diskusija učesnika tokom ovog dijela Seminara bila je posvećena pitanjima ekonomskog rasta na području Zapadnog Balkana, potrebama i izazovima s tim u vezi te domaćim slabosti i regionalnim preprekama ekonomskog karaktera. Panelisti su raspravljali i o potencijalnim odgovorima Zapadnog Balkana na postavljene izazove kroz prizmu potreba punog funkcionisanja domaćeg tržišta i ulozi inostranih ulaganja u snaženju ekonomskog rasta i uklanjanja prepreka.

Tokom šeste sesije, kojom je moderirao predśednik Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Menno Knip iz Holandije, na temu “Zapadni Balkan i izazovi migracija”, delegatima su se izlaganjima obratili potpredśednik Skupštine Kosova i šef Delegacije Skupštine Kosova pri Parlamentarnoj skupštini NATO Xhavit Haliti o “Naporima za rješavanje problema migracijskih tokova sa Kosova”,  zamjenica Regionalnog predstavnika UNHCR-a za regionalnu zastupljenost u Jugoistočnoj Evropi Susin Park, na temu “Regionalna perspektiva azila/migracijske krize na Balkanu”. Naučni saradnik iz Centra za migracijske politike, Robert Schuman Centar za napredne studije, Luigi Achilli je govorio o “Migracijskom izazovu, Zapadni Balkan i putu ka evropskim rješenjima”.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu 93. Rose Roth Seminara Parlamentarne skupštine NATO.

93. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, organizovan u saradnji sa Skupštinom Kosova i uz podršku Vlade Švajcarske, posvećen je pitanjima iz spektra izazova sa kojima se suočava Kosovo, širim implikacijama za regionalnu i globalnu bezbjednost s tim u vezi i drugim pitanjima od značaja za Zapadni Balkan i Euro-atlantsko područje.

 

foto: NATO Parliamentary Assembly

Image Gallery