Print this page
Thursday, 21. February 2013. 18:19

Konferencija na temu „Balkan u budućnosti Evrope: Uloga Srbije“

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, zajedno sa visokim zvaničnicima zemalja regiona učestvovao je na konferenciji na temu „Balkan u budućnosti Evrope: Uloga Srbije“, koju je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost, Fondacija Robert Boš i Evropski fond za Balkan u Berlinu 20 - 21. februara 2013. godine.

Programom Konferencije bile su predviđene ukupno četiri panel diskusije posvećene ekonomskoj tranziciji zemalja regiona i svjetskim izazovima, zatim posmatranju budućnosti zemalja regiona sa aspekta novih generacija lidera, uz razmatranje Srbije kao regionalnog aktera, ali i ulozi parlamenata u izgradnji demokratske političke kulture i vladavine prava. Tokom Konferencije akcenat je stavljen na unapređenje i značaj regionalne saradnje parlamenata, kako sa zemaljama članicama Evropske unije, tako i sa susjednim zemljama.

Predśednik Odbora Slaven Radunović uzeo je aktivno učešće u panel diskusiji posvećenoj ulozi paralamenata u izgradnji demokratije i vladavine prava i tom prilikom upoznao prisutne sa izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore, odnosno trenutnom situacijom u novoformiranom Odboru za evropske integracije. Takođe, on je ukazao na Rezoluciju koja je u izradi, a koja bi definisala ne samo ulogu Odbora u pregovaračkom procesu, već i sam odnos Vlade i Parlamenta u pogledu evropskih integracija.