Print this page
Wednesday, 07. September 2016. 20:50

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na Bledskom strateškom forumu

Na poziv ministra spoljnih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na jedanaestom Bledskom strateškom forumu. 

Na ovogodišnjem Strateškom forumu koji je ove godine organizovan pod nazivom „Očuvanje budućnosti“, učestovalo je 70 zemalja i 700 učesnika iz regije, zemalja Evropske unije te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu  bila je prisutna i većina šefova diplomatija država Zapadnog Balkana, koji su predstavili  svoje poglede na sigurnosna pitanja i stanje u regiji posvećenoj članstvu u EU.

Tokom dva dana na panelima vođeni su razgovori o globalnoj ekonomiji, migracijama, terorizmu, energetici, a posebno o Evropskoj uniji kao privlačnoj zajednici stabilnosti i napretka.

Glavni paneli ovogodišnjeg Bledskog strateško foruma bili su rasprava ministara vanjskih poslova država iz jugoistočne Evrope na temu je li Evropska unija za njih još privlačna i stabilizirajuća sila ili više nije, a druga tema je bila pitanje političkog i sigurnosnog stanja u regiji.

U okviru  panela  „Zapadni Balkan: Da li je EU još uvije faktor podsticaja?“ govorili su  ministri vanjskih poslova BiH, Kosova, Mađarske, Makedonije i Srbije:  Igor Crnadak, Enver Hodžaj, Peter Sijarto, Nikola Poposki i Ivica Dačić, zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Hojt B. Ji, glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, Štefan File specijalni izaslanik za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike i Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta.

Drugog dana samita u raspravi je učestvovao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je upozorio da vrata Evropske unije moraju ostati otvorena i istakao da je i dalje cilj Turske članstvo u evropsku porodicu naroda.

Uz ocjenu većine učesnika kako Evropska unija mora pronaći efikasnija rješenja i odgovore na krize sa kojima se suočava, te kako je perspektiva članstva u Evropsku uniju dobra prilika za reforme i garant stabilnosti zemljama jugoistočne Evrope, ali i put ka pomirenju, zaključen je ovogodišnji Bledski strateški forum.

 

Image Gallery