Print this page
Monday, 12. September 2016. 16:09

Potpredśednik Simović primio šeficu Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU

Potpredśenik Skupštine Crne Gore mr Milutin Simović primio je danas gospođu Plamenu Halachevu novoimenovanu šeficu Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Potpredśednik Simović je izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom pośetom g-đe Halacheve i čestitao preuzimanje dužnosti, uz ocjenu da je susret važan podsticaj nastavku dobre saradnje Skupštine Crne Gore sa Delegacijom Evropske unije.

Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu, gospođa Plamena Halacheva, izrazila je zadovoljstvo zbog prilike da razgovara sa potpredśednikom Simovićem i istakla da je ovo, ujedno i njen prvi sastanak na novoizabranoj funkciji, uz napomenu - da je Skupština Crne Gore jedan od ključnih sagovornika Delegacije Evropske unije kada je riječ o izbornom procesu.

Potpredśednik Simović se saglasio sa gospođom Halachevom da je Skupština Crne Gore jedno od ključnih mjesta u kreiranju i monitoringu implementacije izbornog zakonodavstva i tom prilikom istakao da u fokusu pažnje sa našim međunarodnim partnerima treba da bude izborni proces koji je u toku.

Potpredśednik Simović upoznao je gošću sa fazama kroz koje je izborni proces tekao  u ambijentu obilježenom određenim nivoom nepovjerenja, dijela političkih subjekata.  Takođe, on je istakao da je novo izborno zakonodavstvo  rezultat  zajedničkog rada svih parlamentarnih političkih subjekata, uz aktivno učešće predstavnika NVO sektora. Važna vodilja u tom procesu su bile preporuke date u izvještajima sa prethodnih izbora od strane posmatračkih misija OEBS-a/ ODIHR-a  i Savjeta Evrope. Naglasio je i  da je dio novih rješenja u izbornom zakonodavstvu, upravo rezultat zahtjeva i očekivanja značajnog dijela opozicionih parlamentarnih subjekata.

Potpredśednik  Simović je, između ostalog, upoznao gošću sa činjenicom da je izmijenjen koncept biračkog spiska i da je po novom Zakonu birački spisak u nadležnosti i isključivoj odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Govoreći o Državnoj izbornoj komisiji, kao ključnom državnom organu za sprovođenje izbora, potpredśednik Simović upoznao je gošću sa mjerama koje su sprovedene na osnaženju ovog državnog organa, kako u kadrovskom, tako i u finansijskom i tehničkom smislu.

Simović je istakao da je u procesu jačanja kapaciteta DIK-a važnu ulogu dao OEBS sa ekspertskom podrškom Državnoj izbornoj komisiji. Na tom planu potrebna je i dalja kontinuirana i snažna podrška.

Ukazao je takođe da u implementaciji izbornog zakonodavstva svaka institucija ima jasno definisanu nadležnost i odgovornost, ali je istovremeno podśetio da je neophodna međusobna komunikacija i saradnja radi obezbjeđenja cjelovitosti procesa. U tom dijelu potpredśednik Simović je kao jedan od kopredśedavajućih parlamentarnim Odborom izrazio spremnost za davanjem doprinosa u pravcu ostvarivanje takvog pozitivnog ambijenta međusobne komunikacije i saradnje između nadležnih institucija.

Potpredśednik Simović upoznao je gošću i  sa nadležnostima  Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i tom prilikom izrazio žaljenje zbog neučestvovanja dijela opozicionih subjekata u radu Odbora.  Iskazao je zadovoljstvo definisanim modelom kopredśedavanja, dosadašnjom atmosferom i radom Odbora na tematskim śednicama sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Državnom izbornom komisijom i Agencijom za sprečavanje korupcije.

Takođe, potpredśednik Simović upoznao je gošću i sa planiranim aktivnostima Odbora, kao i sa činjenicom da na śednicama Odbora prisustvuju i aktivno učestvuju predstavnici NVO sektora, kao i predstavnik delegacije EU u Crnoj Gori.

Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu gospođa Plamena Halacheva je kazala da Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom prati izborni proces, kao i da će dati svoj doprinos u ovom procesu, posebno imajući u vidu činjenicu, da su izbori usko povezani za procesom pridruživanja i pregovaranja. Takođe, gona je istakla da je Delegacija Evropske unije veoma pažljivo pratila rad Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i čestitala je na konstruktivnim śednicama koje su do sada održane.

Na kraju sastanka potpredśednik Simović je izrazio želju da se i nadalje odnosi između Skupštine Crne Gore i Delegacije Evropske unije zasnivaju na otvorenoj komunikaciji, što će biti najbolji podsticaj za nove korake koje Crna Gora treba da učini ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

Image Gallery