Odštampajte ovu stranicu
utorak, 30. jun 2015. 10:37

OBJAVLJENA ANTOLOGIJA POEZIJE CRNOGORSKIH ISELJENIKA

Podgorica - Knjiga "Povratak: antologija poezije iseljenika iz Crne Gore", koju je priredio Milutin Đuričković, objavljena je nedavno kao zajedničko izdanje "Gligorija Dijaka" i Centra za iseljenike Crne Gore.

Antologijom su obuhvaćena pjesnička ostvarenja crnogorskih iseljenika koji su život i rad nastavili u SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Grčkoj, Kanadi i Australiji.

 

"Panorama ujedno može poslužiti kao putokaz i osnova za naredna istraživanja i tumačenja na ovom planu. Iako stvaraju u tuđim sredinama, često potisnuti velikom kulturom i svjetskim jezicima, ovi pjesnici u dijaspori su uspjeli da sačuvaju svoj identitet, etičku i stvaralačku prepoznatljivost, što je od velikog značaja za afirmisanje domaćih kulturnih vrijednosti i duhovnog nasljeđa", zapisao je u predgovoru Đuričković.

 

Recenzent knjige, mr Svetlana Kalezić-Radonjić u pogovoru je navela da je u antologiji zastupljeno pedesetak imena impresivnih stvaralačkih biografija, "čime se vrši dvostruko obogaćivanje". "Na jednoj strani znatno se širi i bogati crnogorska književna scena, koja ne može ostati ravnodušna pred tom činjenicom (ima stvaralaca čiji opus čini deset ili čak dvadeset naslova), a na drugoj i sami čitaoci koji izoštravaju uho osluškivanjem drugačijih glasova", navela je Kalezić-Radonjić.