Odštampajte ovu stranicu
utorak, 14. jun 2016. 14:14

Završeno 55. plenarno zasijedanje COSAC-a

Predstavljen rad Evropskog revizorskog suda i razmotren napredak u prevazilaženju migrantske krize

Danas je u Hagu završeno dvodnevno plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, organizovano u okviru holandskog predśedavanja Savjetom EU. Odbor za evropske integracije predstavljale su zamjenica predśednika Odbora, Marija Maja Ćatović i članica Odbora, Azra Jasavić.

U toku drugog dana zasijedanja, parlamentarci su razgovarali o radu Evropskog revizorskog suda, specijalnim izvještajima koje Sud objavljuje i načinima na koje se oni mogu koristiti u radu nacionalnih parlamenata. Istaknuta je važnost jednakog sprovođenja pravila u svim zemljama EU, zbog čega je Sud strog u kontroli korišćenja budžeta EU na nacionalnom nivou. Pohvaljena je saradnja Suda sa nacionalnim parlamentima, kao i stalna koordinacija sa revizorskim tijelima zemalja članica.    

U sesiji posvećenoj aktuelnoj migrantskoj krizi, predstavljeni su rezultati ostvareni  sprovođenjem sporazuma između EU i Turske u vezi sa zajedničkim rješavanjem krize, uz poseban osvrt na situaciju u Grčkoj, Italiji i Turskoj. Razgovarano je i o ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju za Tursku. Konstatovano je da je ostvaren značajan napredak u suočavanju sa izbjegličkom krizom, vidljiv kroz smanjenje broja žrtava i dnevnog broja migranata koja dolaze u EU, ali da procedura rješavanja zahtjeva za azil i procedura raseljavanja još uvjek nisu dovoljno efikasne i transparentne. Prisutni su podśetili na problem kriminalnih mreža za krijumčarenje migranata, a posebno je naglašena potreba da se ozbiljno sarađuje sa zemljama porijekla i da im se pomogne u borbi sa uzrocima migracija. Zaključeno je da je pred Evropom test koji sve zemlje zajedno, kroz politiku raseljavanja koja kombinuje kontrolu i solidarnost, moraju proći i očuvati evropske vrijednosti.    

Tokom dvodnevnog zasijedanja, sa parlamentarcima su razgovarali, između ostalih, i holandski premijer Mark Rute, predśedavajuća holandskog Senata Anki Brukers-Knol i potpredśednik Evropske komisije Frans Timermans. 

Zasijedanje je završeno usvajanjem zajedničkih zaključaka.  

 

Galerija slika