Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 28. april 2014. 15:42

Održana “12. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative”

Zajedničko djelovanje država Jadransko-jonske inicijative ubrzava evropske integracije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, učestvovao je na „12. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“, koja je u okviru albanskog predsjedavanja ovom inicijativom održana u Tirani.

Na konferenciji je bilo riječi o procesu pristupanja Evropskoj uniji, promovisanju održive ekonomije i društvenog napretka Jadransko-jonskog regiona kao i promovisanju turističkih aktivnosti i usluga baziranih na lokalnim proizvodima.

U uvodnom izlaganju, učesnicima Konferencije obratili su se predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta i predsjednik Vlade Republike Albanije, Edi Rama.

Pozdravljajući prisutne, Rama je naglasio važnost parlamentarne saradnje u Jadransko-jonskom regionu i posebnost inicijative koju povezuje zajedničko more. Rama je posebno istakao važnost donošenja strategije za Jadransko-jonski region, koja predstavlja novu inovativnu formu za saradnju koja je u skladu sa evropskom strategijom “Europe 2020”.

Učesnici skupa su kao posebno povoljnu okolnost za Jadransko-jonski region ocijenili činjenicu da tokom 2014. godine, države članice ove inicijative, Grčka i Italija predsjedavaju Evropskoj uniji i naglasili neophodnost iskorišćavanja mogućnosti koje ta pozicija nudi.

Učesnicima Konferencije obratio se i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić. U svom izlaganju Mustafić je kazao da se za Jadransko-jonsku inicijativu sa sigurnošću može kazati da ona predstavlja čvrstu osnovu za dalji napredak na putu integracije u evropske i evroatlantske strukture. On je izrazio uvjerenje da se zajedničkim djelovanjem zemalja članica Jadransko-jonske i drugih regionalnih inicijativa mogu ubrzati evropske integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana i doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana. Mustafić je istakao da pored uspjeha Crne Gore na planu približavanja EU, prethodni period je obilježen i uspješnim aktivnostima na planuintegracije u NATO, čiji je značaj evidentan i posebno naglašen u svijetlu aktuelnih i zabrinjavajućih dešavanja u Ukrajini. „Želim naglasiti da su procesi evropskih i evroatlantskih integracija komplementarni i kompatibilni, kao i da Crna Gora očekuje da sa samita u Velsu dobije poziv za članstvo u NATO alijansi“, zaključio je Mustafić.

Na „12. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“ između ostalih učestvovali su i  predsjednik Parlamenta Grčke Vangelis Meimarakis, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, predsjednik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković, potpredsjednica Državnog zbora Slovenije Polonca Komar i italijanski senator Aldo Di Biađo.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Albaniji Nj.E. Ferhat Dinoša.

Na kraju Konferencije usvojena je Zajednička izjava.