Odštampajte ovu stranicu
petak, 10. oktobar 2014. 12:42

Poslanik Šarančić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju „CEI – PD“ u Bukureštu

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske incijative, poslanik Danko Šarančić učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju „CEI – PD“, koji je održan 9. oktobra u Bukureštu.

Sastanak koji se sazvala predśednica Odbora Laura Komanesku (Laura Comanescu) održan je u susret redovnoj, godišnjoj  śednici Parlamentarne skupštine „CEI – PD“ koja će se održati u sklopu austrijskog predśedavanja ovom inicijativom, narednog mjeseca u Beču.

Na sastanku je razgovarano na temu: „Nova radna mjesta za visoko obrazovani mladi kadar kroz regionalni – CEI  okvir saradnje – izazov za kulturne i kreativne industrije. “

Članovi Odbora su tokom rasprave ukazali na sve evidentniji značaj kulturnih i kreativnih industrija u Evropi i naglasili da postoji neiskorišćen potencijal za ekonomski rast kroz kreiranje radnih mjesta u regionu CEI-a.

Prepoznajući potrebu za utvrđivanjem i investiranjem u kulturne i kreativne industrije, koje predstavljaju strateški cilj koji bi potpomogao ekonomski oporavak, istaknuto je da bi takav pomak doveo do generisanja novih radnih mjesta posebno za mlade, talentovane i kvalifikovane ljude, čiji je potencijal propoznat kao izuzetan i neiskorišćen.

Takođe, posebno je naglašen značaj Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative u promovisanju kulturnih i kreativnih resursa u regionu kao i veze između članica Evropske unije i država koje nijesu članice Unije.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava, koja sadrži najvažnije zaključke sa današnjeg skupa.

Sljedeći sastanak Opšteg odbora za ekonomiju „CEI-PD“ biće održan u Beču, neposredno pred zasijedanje Parlamentarne skupštine ove inicijative.