Odštampajte ovu stranicu
subota, 16. maj 2015. 18:47

Proljećno zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Održani sastanci: Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Tokom sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost u okviru panel diskusije učesnici su diskutovali o „Razvoju strategije NATO prema jugu“ a uslijedila je rasprava o nacrtu izveštaja o „Novom strategijskom konceptu NATO“ u svijetlu aktuelnih dešavanja. Nastavak rada Komiteta, između ostalog, obilježilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za transatlantsku saradnju na temu: „Jačanje transatlantske veze“, potom i diskusija o nacrtu specijalnog izvještaja o Avganistanu na temu „Poslije ISAF-a“.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije o „Poziciji Mađarske u evropskoj i svjetskoj ekonomiji u budućnosti“ i „Trendovima budžetske potrošnje Alijanse i radu Jedinice za ekonomsku i bezbjednosnu procjenu NATO“. Ovom prilikom delegati su imali priliku diskutovati o nacrtima izvještaja na temu „Finansiranje terorizma“, „Ekonomske prilike u Ukrajini i perspektive za budući ravoj“ i „Sankcionisanje ekonomije Rusije: Troškovi i učinci“.

Rad sjednice Komiteta za nauku i tehnologiju obilježile su prezentacije o „Sporazumu o klimatskim promjenama 2015: Potrebama, poteškoćama i perspektivama“ i „Očekivanjima od pregovora o iranskom nuklearnom programu“, a dio rasprave učesnici su posvetili i nacrtu izvještaja „Modernizacija ruskih vojnih snaga“. Potom, uslijedila je rasprava o energetskoj bezbjednosti i s tim u vezi delegati su imali priliku diskutovati o izazovima i prilikama na Krajnjem Sjeveru.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO sjutra nastavlja svoj rad, a delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu ovog skupa čine Obrad Stanišić i Branka Bošnjak.