Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 17. maj 2015. 19:00

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - treći dan

Održani sastanci Političkog komiteta i Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti

Rad śednice Političkog komiteta otpočeo je prezentacijama na teme „Uloga Mađarske u trouglu Evropska unija - Sjedinjene Američke Države – Rusija“ i „Kriza u Ukrajini - Ispitivanje transatlantske solidarnosti“, a uslijedilo je razmatranje nacrta generalnog izvještaja na temu „Rusija i Evro-atlantska bezbjednost“ i nacrta izvještaja Pododbora o NATO partnerskim odnosima na temu „NATO partneri širom svijeta“. Potom, učesnicima sastanka prezentovan je rad na temu: „ Libija: od liberalizacije do lustracije“ a uslijedila je i diskusija o nacrtu izvještaja Pododbora o transatlantskim odnosima o „Nestabilnosti u Levantu – bezbjednosnim izazovima za NATO“.
Komitet za civilnu dimenziju bezbjednosti rad je započeo prezentacijom o „Političkim i bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu“, a uslijedilo je razmatranje nacrta specijalnog izvještaja na temu „Tranzicija u Afganistanu: Posljedice za Centralnu Aziju“. U okviru panel diskusije na temu: „Protiv-teroristički izazovi u zemlji i inostranstvu“ razmotren je nacrt generalnog izvještaja o „Izazovima u rješavanju porasta pojave terorizma u zemlji“ a učesnici sastanka imali su priliku diskutovati i na temu „Zašto mladi Evropljani sudjeluju u Jihadism-u: Osvrt na proces radikalizacije“. Uslijedilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za demokratsko upravljanje: „Bitka za srce i um: Suzbijane propagandnih napada na Evroatlantsku zajednicu“, a diskusiju učesnika tokom śednice Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti podstakla je i prezentacija na temu „Aktuelna situacija u Krimu“.
Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Stanišić i Branka Bošnjak.
Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad, kada će biti održana Plenarna śednica.