Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 18. jun 2015. 13:26

89. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - prvi dan

89. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO na temu „Bezbjednost i stabilnost Južnog Kavkaza: Podrška regionalnom miru“ održava se u Jerevanu u Republici Jermeniji, a ulogu domaćina skupa ima Narodna skupština Republike Jermenije.

Prvog dana Seminara učesnike skupa, u svojstvu moderatora, pozdravio je Koryun Nahapetyan, šef delegacije Jermenije pri PS NATO, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili Galust Sahakyan, predśednik Narodne Skupštine Republike Jermenije; Paolo Alli, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO; Amb. Lukas Gasser, ambasador Švajcarske u Jermeniji i Edward Nalbandyan, ministar spoljnih poslova Republike Jermenije.

Prvom sesijom na temu: „Saradnja Jermenije sa Evro-atlantskom zajednicom: Bezbjednost, politika i ekonomija“ moderirao je Hugh Bayley iz Ujedinjenog Kraljevstva, bivši predśednik Parlamentarne skupštine NATO, a učesnicima skupa u ovom dijelu obratili su se Seyran Ohanyan, ministar odbrane Republike Jermenije i Dirk Lorenz, otpravnik poslova u Delegaciji Evropske unije u Republici Armeniji a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju po temi.

Drugom sesijom posvećenoj temi “Uspon ISIS-a na Bliskom istoku i šire (Uticaj na jermensku dijasporu)“ moderirao je Franklin Van Kappen iz Holandije, potpredśednik Odbora za ekonomiju i bezbjednost NATO PS, a učesnicima skupa obratili su se: Domitilla Sagramoso, predavač iz Odjeljeljnja za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu i Ruben Safrastyan, direktor Instituta za orijentalne studije iz jermenske Nacionalne akademije nauka, praćeno diskusijom učesnika po temi.

89. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju reaizaciju podržava švajcarska Vlada, okuplja parlamenatarace iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore u radu ovog seminara predstavlja član Borislav Banović.

89. Rose-Roth seminar PS NATO śutra nastavlja rad.

Galerija slika