Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 11. oktobar 2015. 11:37

Treći dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Trećeg dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini održani su sastanci Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta

Tokom śednice Komiteta za odbranu i bezbjednost učesnici sesije diskutovali su o Nacrtu Specijalnog izvještaja o Avganistanu na temu „Poslije ISAF-a“ a rasprave učesnika podstakle su i prezentacije na teme „Put u Varšavu i dalje“ i „Migracije - Globalna iskustva i naučene lekcije“ kao i Nacrt izvještaja na temu „Daesh: Izazov za regionalnu i međunarodnu bezbjednost.

Rad śednice Političkog komiteta otpočeo je raspravom baziranom na prezentaciji  o „Nedavnim promjenama na Srednjem Istoku i u regionu Sjeverne Afrike (MENA)  i njihovim implikacijama za evropsku bezbjednost“ a raspravu delegata podstakla je i rasprava o Nacrtu izvještaja Pododbora o transatlantskim odnosima na temu „Nestabilnost u Levantu – bezbjednosni izazovi za NATO“. Potom, uslijedilo je razmatranje nacrta rezolucija na temu „Jačanje bezbjednosti i stabilnosti kroz NATO Politiku otvorenih vrata i partnerstva“ i „Hitno sveobuhvatno i ujedinjeno reagovanje na krizne situacije na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi (MENA)“.

Ovom prilikom rad śednice Komiteta za nauku i tehnologiju obilježile su prezentacije o „Društvenim medijima i terorističkoj propagandi“ i „Implikacijama nuklearnog sporazuma na relaciji P5+1–Iran“. Uslijedilo  je razmatranje nacrta opšteg izvještaja o „Modernizaciji ruskih vojnih snaga“ i izvještaja Pododbora za energetsku bezbjednost i bezbjednost životne sredine o „Izazovima i mogućnostima na Krajnjem Sjeveru“. Rad ove sesije okončan je raspravom delegata o Nacrtu specijalnog izvještaja na temu „Klimatske promjene, međunarodna bezbjednost u susret Parizu 2015“.

Komitet za civilnu dimenziju bezbjednosti današnji rad započeo je razmatranjem Nacrta specijalnog izvještaja na temu „Tranzicija u Avganistanu: Posljedice za Centralnu Aziju“ a diskusiju učesnika potom podstakla je i prezentacija na temu „Korupcija i bezbjednost na području od Centrale Azije do Istočne Evrope“. 

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Rifat Rastoder.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO biće nastvljeno śutra, kada će biti održana Plenarna śednica.

Galerija slika