Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 12. oktobar 2015. 16:25

Četvrti dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Održana Plenarna śednica

Četvrtog dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO održana je Plenarna śednica tokom koje su se učesnicima obratili: predśednik Parlamentarne skupštine NATO Michael Turner; predśednica Vlade Norveške  Erna Solberg; generalni sekretar NATO i predśedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg i generalni sekretar Norveškog Savjeta za izbjeglice Jan Egeland, nakon čega je uslijedilo vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika.

Tokom rasprave, predśednik Parlamentarne skupštine NATO Michael Turner i generalni sekretar NATO i predśedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg pozdravili su napredak Crne Gore u reformama u sektoru odbrane i bezbjednosti koji, kako su iznijeli, treba da služi kao primjer i drugim državama kandidatima za članstvo.

Potom se učesnicima skupa obratio predśednik Asocijacije mladih Atlantskog saveza Francisco Costa, a uslijedili su debata i izjašnjenje delegata o rezolucijama komiteta.

S tim u vezi, delegati Parlamentarne skupštine NATO usvojili su Rezoluciju o „Jačanju bezbjednosti i stabilnosti kroz NATO Politiku otvorenih vrata i partnerstva“ generalnog izvjestioca Ojars Eriks Kalnins-a iz Letonije, kojom, između ostalog, Parlamentarna skupština NATO: Naglašava komplementarnost NATO Politike partnerstva i otvorenih vrata i napominje da su perspektiva daljeg proširenja i duh kooperativne bezbjednosti unaprijedile stabilnost u Evropi (paragraf 6); Ističe da NATO saradnja sa partnerskim zemljama počiva na zajedničkim vrijednostima i ima za cilj promovisanje saradnje, povjerenja i stabilnosti, kao i povećanje kapaciteta zemalja članica i partnera za rješavanje novih bezbjednosnih izazova (paragraf 7); Poziva članove vlada i parlamente Sjevernoatlantskog saveza: a) da nastave sa pružanjem podrške zemljama aspirantima dogovorene na NATO samitu u Velsu; b) da upute Crnoj Gori poziv da se pridruži Savezu (paragraf 10).

Uslijedio je izbor činovnika Parlamentarne skupštine NATO, prezentacija blagajnika Marc Angel-a kao i izjašnjenje o Nacrtu budžeta za 2016. godinu.

Danas 61. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini, završava svoj rad.