Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 12. novembar 2015. 15:51

90. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvuje u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, koji se održava u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Drugog dana 90. Rose Roth seminara učesnici skupa su, tokom treće sesije, vodili raspravu o „Odnosima Moldavije sa Rusijom“, kojom je moderirao potpredśednik Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO Franklin van KAPPEN iz Holandije, a obraćanje su ovom prilikom imali predstavnik Jamestown Fondacije Vladimir Socor i izvršni direktor Instituta za javnu politiku iz Kišinjeva Arcadie Barbarosie.

Četvrta sesija seminara bila je posvećena temi: „Transnistrija: u potrazi za rješenjem“ kojom je moderirala predśedavajuća Komitetom za vanjske poslove i evropske integracije Parlamenta Republike Moldavije Valentina Buliga, a prezentacijama po temi učesnicima skupa obratili su se potpredśednik Vlade za reintegraciju Republike Moldavije Victor Osipov, i nezavisni ekspert, bivši šef pregovarač iz Transnistrije Vladimir Yastrebchak, kao i istraživač iz Evropske mreža lidera Thomas Frear.

Dijelom skupa posvećenog temi „Agresija na Ukrajinu: posljedice na regionalnu i globalnu bezbjednost“, moderirao je predśedavajući Podkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima (ESCTER) Menno Knip iz Holandije, a  izlaganje za ovu priliku imali su direktor Škole za analizu politika, profesor Olexiy Haran, kao i viši saradnik iz Centra za istočne studije – OSW iz Varšave Witold Rodkiewicz. 

Tokom šeste sesije na temu: „Istočno suśedstvo i odnosi Moldavija-Evropska unija nakon samita u Rigi“ raspravu je vodila potpredśednca Parlamenta Republike Moldavije Liliana Palihovici, a učesnicima skupa ovom prilikom obratili su se šef Delegacije Evropske unije u Moldaviji ambasador Pirkka Tapiola, potom gostujući profesor na Carnegie zadužbini za međunarodni mir Balazs Jarabik i programska direktorica Udruženja Moldavije za vanjsku politiku, Victoria Bucataru, koja je govorila na temu „Pogled iz Moldavije o izazovima evropskih integracija“.

90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiji domaćin je Parlament Republike Moldavije, śutra nastavlja rad.